Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 15:29 |

Sastanak premijerke BPK Goražde I koordinacije boračkih udruženja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. oktobra (FENA) – Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća upriličila je sastanak s koordinacijom boračkih udruženja s prostora BPK Goražde i Fondacije "Istina za Goražde“. 

Sastanak je održan na zahtjev koordinacije, a razgovarano je o aktuelnoj bezbjedonosnoj situaciji u BiH te svakodnenivim problemima bivših pripadnika Armije RBiH i MUP-a s regije Goražda, s akcentom na procesuiranje, stalno privođenje, saslušavanje i, kako je istaknuto, zastrašivanje za navodne ratne zločine  počinjene u periodu 1992-1995 godina.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Sirbubalo, ministar za unutrašnje poslove Ermin Mandžo i predstavnik Uprave policije, ministar za boračka pitanja Edin Aganović te gradonačalnik Grada Goražde Ernest Imamović sa saradnicima.

Po riječima premijerke Obuće, cilj sastanka bio je definisanje aktivnosti kako bi se u skladu s nadležnostima pružila institucionalna podrška bivšim pripadnicima Armije RBiH i MUP-a te dokazala prava istina o dešavanjima na ovim prostorima u periodu 1992-1995 godina.

- Smatramo da se i dalje nastavlja s onom istom praksom na koju smo mi ukazivali i ranije, a to je da se oni koji su branili ovu zemlju i ove prostore u periodu 1992-1995. godina saslušavaju, procesuiraju i osuđuju, a s druge strane nema niti jedna optužnica po kojoj je neko odgovarao za počinjene zločine nad stanovništvom Zaštićene zone od strane UN-a - Goražda. Kao poražavajuća činjenica istaknuto je da je dodatno naših sedam pripadnika Armije RBiH prije par dana saslušavano na teritoriji Općine Novo Goražde i prema nekim saznanjima očekuje se podizanje novih optužnica - precizirala je premijerka BPK Goražde.

Još jednom je iskazano nezadovoljstvo neprovođenjem Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, posebno u Goraždu te je usvojen zaključak da se u narednom periodu održi javna tribina ili okrugli sto na koji će se pozvati sve relevantne institucije od lokalnog do državnog nivoa, sa kojeg će se, kako je rečeno, zatražiti da se provodi samo ono što je potpisano i što je zakonski regulisano.

Od institucija vlasti obećana je puna podrška u radu svih boračkih udruženja kako bi se adekvatno brinuli o svojim članovima, kao i Fondaciji "Istina za Goražde“.

Naglašeno je da je u tom cilju nedavno Federalnoj upravi policije ustupljen prostor u Ministarstvu unutrašnjih poslova BPK Goražde.

-Na ovaj način će se intenzivirati aktivnosti u borbi protiv kriminala na ovom području, a posebno će se usmjeriti na što efikasniji i sveobuhvatniji pristup problematici dokumentovanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina, na temelju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina - kazala je premijerka BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'