Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 16:15 |

Korman i Glaser: Cilj posjete nastavak saradnje u borbi protiv korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Direktor Federalne uprave policije Ensad Korman primio je danas direktora Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Stephena Glasera, savjetnika za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo  Erica Larsona i direktora tog ureda Erduana Kafedžića.

Cilj posjete je nastavak saradnje u borbi protiv borbe protiv korupcije, kako na području Kantona Sarajevo, tako i na području cijele Federacije BiH, a u skladu sa nadležnostima Federalne uprave policije, odnosno implementacijom ranije dogovorenih aktivnosti obuhvaćenim Memorandumom o saradnji, potpisanim između Federalne uprave policije i Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, saopćeno je iz FUP-a.

Kako su dogovoreni načini budućih zajedničkih aktivnosti, u cilju dokumentovanja navedenih krivičnih djela, danas je Ured za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD, odnosno Američka ambasada u Sarajevu pružio podršku Federalnoj upravi policije donacijom informatičke opreme i softvera za analitičku obradu podataka, koji će se koristiti kao alat prilikom dokumentovanja koruptivnih krivičnih djela u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku.

Razgovarano je i o načinu ustupanja Federalnoj upravi policije baza podataka koje posjeduje Ured za korupciju kao i sofisticiranoj opremi koja je tom uredu omogućena od Američke ambasade u Sarajevu kako bi se istrage mogle sprovoditi na što efikasniji način.

(FENA) E. F.

FUP

Vezane vijesti

FUP - Munjić učestvovao na radionici o jačanju javnih prostora u okviru projekta Evropske unije

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Šefovi Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga u FBiH održali sastanak u Sarajevu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta