Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 14:34 |

Bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Moldavije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVPBiH na bilateralnim konsultacijama ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Moldavije, koje su održane danas u Kišinjevu. Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija zemlje domaćina predvodio je državni tajnik Veaceslav Dobinda. 

Tom je prilikom upriličen i kurtoazni susret zamjenika ministra Brkića i državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Moldavije Sergiu Cherciu. 

Teme konsultacija bile su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Moldavije, prije svega ekonomska suradnja i pravno reguliranje odnosa. U fokusu razgovora bila je i oblast integracija dvije države u Europsku uniju i međusobna suradnja u tom procesu. Razmijenjene su informacije o aktualnoj vanjskopolitičkoj situaciji i suradnji dvije zemlje u okviru međunarodnih organizacija. 

Naglašeno je da bilateralni odnosi između BiH i Moldavije nisu opterećeni otvorenim pitanjima i da postoji spremnost i interes za njihovim unaprjeđenjem. Obostrano je konstatirano da je potrebno jačati bilateralnu suradnju kroz realiziranje posjeta na visokoj i najvišoj razini, te ubrzati proces potpisivanja sporazuma koji su u proceduri. Izvršen je pregled pojedinačnih sporazuma koji su u različitim fazama pripreme. Istaknuta je dobra suradnja između dvije zemlje u kontekstu razmjene podrški u kandidaturama za različite pozicije u međunarodnim organizacijama i tijelima. Sugovornici su se složili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena te unaprijedila ekonomska i gospodarska suradnja. 

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je sugovornike o političkoj situaciji u BiH i istaknuo opredijeljenost za nastavak reformskog procesa. Prema posljednjem Paketu proširenja i Izvještaju za BiH  ka članstvu u EU, naša zemlja nije ostvarila zadovoljavajući napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta. „Za BiH put ka EU nema alternative i čvrsto smo opredijeljeni ispuniti obveze na tom putu. Europska perspektiva ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva ovisi o našem vlastitom tempu, dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija“, istaknuo je zamjenik ministrice. Izrazio je žaljenje zbog ne dobivanja statusa zemlje kandidata, ali i istaknuo da ovakavo izvještaj nije iznenađujući s obzirom i na nepostojanje napretka u reformi izbornog procesa. Ohrabruje nas to što EU i dalje drži proširenje na svojoj agendi. 

Sugovornici su također razmijenili stavove o regionalnoj sigurnosti i migrantskoj krizi, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta