Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 14:15 |

Jačati saradnju na prevenciji radikalizacije u zatvorskim ustanovama (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Ministarska konferencija “Prevencija radikalizacije i nasilnog ekstremizma u zatvorskim ustanovama na području Jugozapadne Europe – izazovi i vizija budućnosti” održana je na Jahorini, u organizaciji Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.  

Cilj konferencije je pokretanje regionalnog dijaloga, jačanje suradnje i razmjena dobrih praksi u oblasti prevencije radikalizacije i nasilnog ektremizma u zatvorskom okruženju, uzimajući u obzir specifično sociološko, kulturno i etničko porijeklo.

Događaj je okupio ministre pravde regiona zapadnog Balkana, kao i ministre pravde i predstavnike Bugarske, Grčke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije i Slovenije, s ciljem razmjene iskustava i konsultacija u borbi protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u zatvorima, kao i promocije saradnje i razmjene dobrih praksi između kazneno-popravnih službi u cijelom regionu.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je po okončanju konferenciji izjavio novinarima da su ovaj projekt radili s međunarodnom zajednicom, odnosno Vijećem Evrope, Evropskom unijom u BiH, te sa zemljama iz jugoistočne Evrope, gdje su svi prepoznali zajednički problem nasilnog ekstremizma i radikalizma unutar zatvorskog sistema.

Htjeli smo, dodao je on, podijeliti iskustva i rješenja koja imaju i zemlje Evropske unije koje su sudjelovale na konferenciji, sa zemljama koje su u tranziciji, koje su na putu prema Evropskoj uniji, "da vidimo kako ćemo se što kvalitetnije boriti protiv te pošasti i kako ćemo ljude koji izlaze iz zatvora što bolje pripremiti na život u zajednici“.

- Zaključili smo da moramo intenzivno educirati osoblje koje radi u zatvorima, moramo konstantno vršiti obuke, i pored svega toga moramo raditi na koordinaciji na političkom nivou. Moramo biti svjesni činjenice da puno ljudi koji su u zatvorima imaju više državljanstava i koriste tu pogodnost da bi prenosili te svoje radikalne ideje iz jedne države u drugu, odnosno iz jednog zatvora u drugi zatvor - naveo je ministar Grubeša.

Ističe kako se mora naći način kako će se to prevenirati te smatra da su ovakve konferencije najbolji put kako bi uspjeli u tome.

Napomenuo je da u Ministarstvu pravde BiH imaju sektor koji se bavi posebno tom tematikom, a ovaj projekt koji je počeo sredinom prošle godine vrlo se dobro implementira u sve zatvore, u svim zatvorskim sistemima u BiH, entitetskim, i Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija na nivou BiH.

Kaže da imaju osoblje koje je osposobljeno za taj posao i oni kontinuirano rade na rješavanju eventualnih problema.

Zamjenica ministra pravde Bugarske Mariya Pavlova je kazala da se protiv ekstremizma u Bugarskoj bore prvenstveno kroz uvođenje i harmonizaciju zakonodavnog sistema sa evropskim zakonima.

Dodala je da su također usvojili i mnoštvo strategija, akcionih planova za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

- U samim zatvorima smo razvili metodologiju i obučili smo zatvorske službenike za individualni rad sa osobama koje su podložne ekstremizmu i radikalizaciji - navela je Pavlova.

Po njenim riječima, Bugarska također radi i na međunarodnom planu, učestvuje u izradi metodologija, pravila i principa za rano otkrivanje i prevenciju radikalizacije.     

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore Boris Marić je kazao da Crna Gora generalno nema neke ozbiljnije probleme kada je ova tema u pitanju.

- Imali smo određene slučajeve vezano za povratnike sa stranih ratišta. Radi se o istočnoj Ukrajini i Siriji. Te osobe su izdržale zatvorske kazne i imali su jedan poseban tretman u smislu programa koji su prošli, koji je naše ministarstvo, Vlada i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija radila sa Vladom Bavarske. Ta iskustva, ta metodologija je značajno doprinijela da imamo dva slučaja sa pozitivnim ishodom - kazao je Marić.

Dodao je da za sada nemaju trenutno neke slučajeve koji su opasni.

Međutim, kaže da se prevencija radi, rade razne strateške dokumente, a pristup izradi tih dokumenata je multidisciplinaran, u njihovoj izradi učestvuje više organa uprave kao i međunarodni partneri.

- To je bitan momenat, ta saradnja sa Vijećem Evrope, delegacijom, sa drugim međunarodnim institucijama, preuzimanje određenih modela, praćenje  trendova, posebno u Evropi, praćenje određenih rizika koji se onda inkorporiraju u bezbjednosnu strategiju Crne Gore - kazao je Marić.

Pogledajte https://fena.ba/video/6629

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1bqRujom_yYRCaFNvi5bKmhtNA2mA4_kE?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta