Regija     | 22.10.2021. 13:42 |

U Sloveniji epidemija u uzletu, vlada za striktniju kontrolu covid propusnica

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. listopada (FENA) - Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, a vlada najavljuje striktniju kontrolu covid propusnica, za sada bez uvođenje novih mjera.

U zadnja 24 sata potvrđeno 1965 novih zaraza koronavirusom, uz devet preminulih, a u bolnicama je 10 posto više oboljelih nego prije tjedan dana, objavila je u petak slovenska vlada.

"Btroj zaraza raste, zbog toga je nužno da se i dalje držimo svih zaštitnih mjera, a najvažnije je cijepiti se kako bismo zaustavili širenje epidemije", navela je vlada Janeza Janše u petak na Twitteru, najavivši da će centri za cijepljenje biti otvoreni i u dane vikenda, te da će se oštrije nego do sada kontrolirati covid propusnice.

Kako prenose mediji, to posebno važi za zapadni dio zemlje, gdje je u zadnje vrijeme najviše zaraženih. Zato će covid propusnice ubuduće, najavljuju, kontrolirati inspektori, nakon što se pokazalo da ih na primjer vlasnici lokala i nekih drugih mjesta gdje je uz potvrde moguće okupljanje ljudi nisu nadzirali kako treba, a dodatne kontrole uvest će se i u radnim sredinama.

Sa 6867 testova potvrđeno je 1965 zaraza, uz udio pozitivnih od 28,6 posto među testiranima. što govori o pogoršanju epidemiološke situacije u zadnje vrijeme.

Prije sedam dana bilo 1100 novozaraenih uz 21,4 posto pozitivnih nalaza i kad je umrlo pet osoba, a jučer zaraza, uz 27,8 posto pozitivnih testova.

Sedmodnevni prosjek zaraženih ujednom danu povećao se u petak za 9,4 posto i iznosi 1437 slučajeva zaraze, u porastu je i 14-dnevna incidencija koja je iznosi 760, dok je aktivno trenutno 16.040 slučajeva.

Pogoršava se i stanje u bolnicama, gdje je sada već e 440 oboljelih, od čega njih 122 na intenzivnom liječenju.

Prije tjedan dana bilo je 403 hospitaliziranih, od čega 116 na intenzivnim odjelima, a infektolozi predlažu da se uvedu nove restrikcije i protuepidemijske mjere nakon što broj bolesnika na intenzivnim odjelima prijeđe 150.

Broj cijepljenih punim dozama cjepiva pomalo se povećava i trenutno iznosi 52,6 posto populacije, dok je najmanje jednu dozu dobilo 56 posto stanovništva, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta