Svijet     | 22.10.2021. 12:55 |

Erdogan: Društveni mediji postali su prijetnja socijalnom miru

FENA Internet

ISTANBUL, 22. oktobra (FENA) - Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da su društveni mediji postali prijetnja društvenom miru, ali isto tako i prijetnja demokratiji i nacionalnoj sigurnosti država, javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske u Istanbulu se održava Medijski forum Turskog vijeća s temom "Ukorijenjena prošlost, snažna budućnost", a Erdogan se učesnicima foruma obratio videoporukom.

Turski predsjednik kazao je kako se nada da će trodnevni sastanci ojačati solidarnost među državama po pitanju medija, jednog od, kako je rekao, najzlostavljanijih i najzanemarenijih područja.

"Širenjem društvenih mreža, mi smo danas, zajedno s čitavim čovječanstvom, često izloženi kampanjama dezinformisanja. Zbog lažnih i iskrivljenih vijesti, širom svijeta životi miliona ljudi bez zaštite su zamračeni, doživljavaju se ozbiljne drame i traume. Društveni mediji, gdje nema kontrole i samokontrole, danas su postali prijetnja demokratiji, društvenom miru i nacionalnoj sigurnosti država", poručio je Erdogan.

Istakao je da nijedna zemlja ili društvo nije oslobođeno razornog učinka digitalnog fašizma.

"Turski svijet pati od dvostrukih standarda međunarodnih medija kao i digitalnog fašizma. Posebno je licemjeran stav kojem smo svjedočili tokom rata u Nagorno-Karabahu, koji je trajao 44 dana, pokazao važnost tog pitanja za naše zemlje. Masakr i napadi balističkih projektila na civile od strane armenske vojske nikada nisu spomenuti u ovom procesu", rekao je Erdogan.

Kad je riječ o nezavisnosti i objektivnosti medija, turski predsjednik je rekao da su međunarodni mediji djelovali kao službena novinska agencija Armenije.
„Rat u Karabahu nije ni prvi ni posljednji primjer medijskog embarga protiv činjenica o našim zemljama i turskom svijetu", rekao je Recep Tayyip Erdogan.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Erdogan kaže da će EU "odložiti" pridruživanje Ukrajine i Moldavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo