Bosna i Hercegovina     | 22.10.2021. 10:35 |

U Kantonu Sarajevo 198 novozaraženih koronavirusom, pet osoba preminulo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, proteklog dana u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 198 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.141 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavila 161 osoba. 

Pet pacijenata je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 169 pacijenata, od kojih je 157 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. 

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 7,69 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 101 pacijent, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 68. Na respiratoru je sedam osoba, 13 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti 14 pacijenata. 

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.415 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.502 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 62.072 osobe zaražene koronavirusom, te 59.213 izliječenih. 

U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 146, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 243, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS. 

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 157 pacijenata, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 778 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati. 

Covid-pozivni centar zabilježio je 506 poziva, a obavljen je i 201 razgovor s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, aplicirano je 1.017 doza vakcina, i to: 561 na Zetri i 456 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjeća se da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo