Kultura     | 22.10.2021. 11:22 |

Konferencija o djelu Marka Marulića okupila znanstvenike iz BiH i Hrvatske VIDEO

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 22. listopada (FENA) – U povodu 500. obljetnice tiskanja Marulićeva djela "Judita" u Mostaru je u petak organizirana 8. međunarodna znanstvena konferencija "Identiteti – kulture – jezici" čija je ovogodišnja tema "Marko Marulić i njegovo doba".

Konferencija je održana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a okupila je znanstvenike iz BiH i Hrvatske.

Prodekan za organizaciju i razvoj tog fakulteta Mate Buntić naglasio je kako je današnji skup prilika za neke nove spoznaje unutar Marulićeva lika i djela i to na fakultetu čija je misija, uz ostalo, i njegovanje hrvatske kulturne baštine.

- Danas će biti prilike vidjeti neke nove spoznaje unutar Marulićeva lika i djela i naravno istaknuti Marulićevu aktualnost i za naše današnje prilike, a mjesto svega toga je Filozofski fakultet kao srce Sveučilišta u Mostaru koje na osobit način ima misiju njegovanja hrvatske kulturne i identitetske baštine, a pritom, naravno, proučavajući i ove nama susjedne identitete - kazao je Buntić u izjavi za novinare. 

Po riječima Slobodana Prosperova Novaka, koji je imao uvodno izlaganje o temi "Hrvatska nacionalna svijest u Juditi Marka Marulića i njezina današnja simboličnost", kazao je kako nije sve sa Markom Marulićem tako dobro "kao što bi mi htjeli i kao što se mi pravimo da je dobro".

- Nemojte zaboraviti da je samo prije dva tjedna objavljen u velikoj nakladi prijevod 'Judite' na takozvani suvremeni hrvatski jezik. To je doista takozvani suvremeni jezik kada se Marulićevu "Juditu" prevede na taj jezik i kada ministri stanu iza tog projekta i kada se nitko ne usudi reći da je to najveća svinjarija koja je napravljena i da, ako je Vuk Karadžić negdje na nebu pa to gleda, bit će jako, jako sretan - naglasio je Prosperov Novak.

Naveo je i da je prije pet godina Marko Marulić doslovno 'izbačen' iz hrvatskih škola te da je trebalo puno napora pa da se vrati u te škole i da se vrati u kurikul.

Ocijenio je kako se Marka Marulića ne smije prevoditi te da nije veličina Marka Marulića u mogućnosti da ga djeca razumiju nego upravo da ga ne razumiju jer, kako je kazao, "simboli se ne moraju razumjeti, simboli su nešto više". 

- Mislim da je aktualnost Marka Marulića puno veća nego što mi to znamo i vidimo, a posebno zato što je povezana s najranijom nacionalnom sviješću kod Hrvata, što nije često promišljano - zaključio je Prosperov Novak.

Neke od tema izlaganja na konferenciji su i "Djela Marka Marulića u Franjevačkom samostanu – dubrovački kontekst oca
hrvatske književnosti", "Epske poredbe u Juditi",  "Marko Marulić u kontekstu antičkih i srednjovjekovnih teorija o pravednome ratu i miru" te "Marulićeva Judita – oličenje čednosti i ljepote".

Organizator konferencije je Filozofski fakultet SUM-a, a suorganizatori su Fakultet političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel iz Banske Bistrice i Institut za društvene znanosti Ivo Pilar, Područni centar Osijek.

 Pogledajte http://www.fena.ba/video/6627

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14ISZfuD15ED-Zp6O6O3tgkWpHhUUHMzu?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Obilježena stota godišnjica smrti Alekse Šantića

„Srce zemlje“ Glorije Lujanović: Intimni zapisi o Lašvanskoj dolini

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo