Bosna i Hercegovina     | 21.10.2021. 19:11 |

Skupština TK: Nema povećanja plata u osnovnom i srednjem obrazovanju

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA 21.oktobar (FENA) - Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona Klub zastupnika Demokratske fronte podnio je inicijativu da se u novom rebalansu Budžeta osiguraju sredstva za povećanje plata svim zaposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju u iznosu od 18,5 procenata.

Sjednici Skupštine TK prisustvovali su i predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja u TK i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK. 

Saglasni su tokom svojih govora bili da neće odustati od potražnje povećanja plate za zaposlenike u osnovnom i srednjem obrazovanju, pravdajući to činjenicom da je došlo po poskupljenja osnovnih životnih namirnica i drugih potrebština. 

Skupštinska većina tokom današnje sjednice nije podržala povećanje plata za zaposlenike u obrazovanju, nadajući se nastavku socijalnog dijaloga s predstavnicima sindikata.

- U pregovorima smo s radnicima u obrazovanju i siguran sam da ćemo na tragu onoga što predlažu sindikati kao socijalni partneri i ono što nudi Vlada TK jer sad trenutno smo u takvim pozicijama da Vlada nudi više nego što je to urađeno prije dvije godine - izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

Opozicioni zastupnici se ne slažu sa stavom pozicije, smatraju da Vlada TK mora mnogo brže i bolje da radi. 

- SDP, PDA, NS, SBB u Skupštini TK su protiv prosvjetnih radnika - izjavio je zastupnik DF-a Boris Krešić. 

Ministar finansija u Vladi TK Vedran Lakić smatra da svim korisnicima trebaju biti uvećane plate, s obzirom na uvećani životni standard, ali da trenutno nije prihvaćeno te da će biti nastavljen socijalni dijalog s prosvjetnim radnicima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Skupština TK svečanom sjednicom obilježila Dan nezavisnosti BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana