Bosna i Hercegovina     | 21.10.2021. 13:34 |

Naredbe i preporuke Kriznog stožera FMZ produžene za još 14 dana

FENA Saopćenje

MOSTAR, 21. listopada (FENA) - Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, usvojila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji covid-19 u FBiH na dan 18. listopada 2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 21.10.2021. godine, a Krizni stožer FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju covid-19 u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih, priopćili su iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Vladama kantona, odnosno kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ-a.

Krizni stožer FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, općim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Federacija BiH, navedeno je u informaciji, u 41. tjednu i dalje bilježi visok nivo prenosa SARS-CoV-2 virusa. Ipak, u odnosu na proteklu sedmicu zabilježen je pad svih tjednih indikatora. U tri kantona (Sarajevskom, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom) zabilježen je vrlo visok, dok je u Bosansko-podrinjskom zabilježen visok nivo prenosa.

Uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa (detektovane varijante koje izazivaju zabrinutost) i nedovoljan obuhvat imunizacijom protiv covid-19 (25,7 posto ciljne populacije primilo je prvu dozu vakcine u FBiH) i propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije, u informaciji je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opće populacije i dalje visoka.

Na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 101,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a dosad je dato 843.761 doza cjepiva protiv covid-19, od čega je prvom dozom cijepljeno 462.233, a drugom 381.528 građana.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo