Bosna i Hercegovina     | 21.10.2021. 11:03 |

Delegacija Ambasade Japana u posjeti ZDK, interes za saradnju u više oblasti

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 21. oktobra (FENA) - Delegacija Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio novi ambasador te zemlje Ito Makoto, razgovarala je u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona o međusobnoj saradnji s premijerom po ovlaštenju ZDK-a Spahijom Kozlićem.

Nakon sastanka, ambasador Makoto i premijer Kozlić, koji je i resorni ministar obrazovanja tog kantona, posjetili su Osnovnu školu "Skender Kulenović“ u zeničkom gradskom naselju Radakovo, za čiju je rekonstrukciju Vlada Japana donirala 158.000 KM. Vlada ZDK je platila dodatnih 28.000 KM na ime PDV-a.

-Realizirali smo projekt zamjene stolarije, u sklopu čega smo zamijenili prozore i vrata. Radujemo se i budućoj saradnji u sklopu školskih projekata, za koje mogu aplicirati i druge škole - kazao je Makoto.

Navodi da je s premijerom Kozlićem i resornim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Mirsadom Hadžićem razgovarao o saradnji u sektorima privrede, obrazovanja te razvijanja kulture.

-Zainteresirani smo da dovedemo i japanske biznismene, da bi se upoznali sa stanjem u ZDK-u kako bi mogli da razgovaraju i razmišljaju o daljnjim ulaganjima i saradnji - istakao je japanski ambasador.

Najavio je da će i u narednom periodu nastaviti saradnju u oblasti privrede, školstva, zdravstva te s nevladinim sektorom, kroz realizaciju njihovih projekata.

-Zahvalio sam ambasadoru na ulaganjima, odnosno vrijednoj donaciji za OŠ 'Skender Kulenović'. Kada je u pitanju saradnja, postoji zaista veliki prostor za međusobnu saradnju, koju u svakom segmentu treba unaprijediti.Kada je u pitanju privreda, poznato je da je ZDK lider u izvozu, lider u industrijskoj proizvodnji i u tom smislu, gotovo u svim oblastima, ZDK je spreman primiti delegaciju privrednika iz Japana, kako bismo im detaljno prezentirali mogućnosti zajedničkog ulaganja - kazao je premijer Kozlić.

Delegacija privrednika iz Japana, najavljuje, može se očekivati nakon što budu ublažene epidemiološke mjere zbog pandemije koronavirusa.

-Ambasadoru Makotu, ponudio sam i saradnju sa Univerzitetom u Zenici (UNZE), u pogledu razmjene studenata, jer sam primijetio da postoji interes studenata UNZE-a da u jednom dijelu svog studija borave u Japanu. Naravno, ponudio sam i mogućnost da studenti iz Japana, eventualno, borave i studiraju u ZDK-u, odnosno na UNZE-u - istakao je Kozlić, koji dodaje da je uvjeren kako se puno toga može učiniti i na projektu kulturne saradnje.

Ambasador Makoto i premijer Kozlić posjetili su i OŠ "Skender Kulenović", gdje je japanski ambasador na objektu škole otkrio i donatorsku ploču. Đaci i nastavnici te škole pripremili su i prigodan program za goste. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'