Bosna i Hercegovina     | 21.10.2021. 10:30 |

U Kantonu Sarajevo 158 novozaraženih koronavirusom, tri osobe preminule

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, proteklog dana je potvrđeno 158 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 1.082 uzorka. U istom periodu, od Covid-19 infekcije su se oporavile 124 osobe.

Tri pacijenta su preminula od posljedica te bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 193 pacijenta, od kojih je 166 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 7,25 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 127 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 66. Na respiratoru je sedam osoba, 12 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti 17 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.383 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.452 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 61.874 osobe zaražene koronavirusom, te 59.052 izliječene.

U toku proteklog dana, aplicirano je 1.047 doza vakcina, i to: 611 na Zetri i 436 na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Skočibušić o novom soju korone: Pratimo stanje, na snazi preventivne mjere

Zbog porasta slučajeva koronavirusa, SKB Mostar uveo restrikciju za posjete pojedinim odjelima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo