Svijet     | 20.10.2021. 14:57 |

Putin neće prisustvovati klimatskom samitu u Glasgowu

FENA Internet

MOSKVA, 20. oktobra (FENA ) - Rusija je zadala udarac nadama u ostvarenje pomaka u međunarodnom sporazumu o klimatskim promjenama kada je Kremlj objavio u srijedu da predsjednik Vladimir Putin neće otputovati u Škotsku na razgovore koji počinju krajem oktobra.

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da će ruski čelnik učestvovati na samitu “iz daljine”, ali nepojavljivanje čelnika četvrtog svjetskog emitera stakleničkih gasova posljednji je udarac samitu nakon što su kineski predsjednik Xi Jinping i indijski premijer Narendra Modi također saopćili kako je njihovo priusustvo samitu neizvjesno, prenosi Reuters.

Britanija, koja je domaćin 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, ili COP26,u Glasgowu od 31. oktobra o 12. novembra, traži podršku svjetskih sila za radikalniji plan suočavanja s globalnim zagrijavanjem.

Kremlj je ranije objavio da Putin neće prisustvovati samitu Grupe 20 u Rimu u ovom mjesecu.

- Trebamo raditi na tome u kom će formatu biti moguće (za Putina) da govori putem video konferencije i u kojem momentu. Teme o kojima će se raspravljati u Glasgowu upravo sada je jedan od prioriteta naše vanjske politike - izjavio je Peskov.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Theresa May neće se kandidirati za ponovni izbor u parlament

Nikki Haley odustala od kampanje za republikansku nominaciju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom