Bosna i Hercegovina     | 20.10.2021. 14:53 |

Bratić: Nema povrata nadležnosti bez saglasnosti državnih institucija

FENA Hana Imamović

BANJA LUKA, 20. oktobra (FENA) - Zastupnik grupe 'Zajedno za Bosnu i Hercegovinu' u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić ocijenio je da Prijedlog zakona koji danas razmatra to entitetsko tijelo Bosne i Hercegovine izlazi iz ustavnosti i predstavlja očigledan primjer kršenja Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Banjoj Luci u toku je posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se razmatra Informacija o stanju o isporuci kisika javnim zdravstvenim ustanovama u RS i Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a kojim se predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove.

Bratić je posjetio da su premijeri Mustafa Mujezinović (FBiH) i Milorad Dodik (RS) te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić 2009. godine potpisali sporazum o uspostavljenju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Napomenuo je da stoga ovakav zakon može izazvati i međunarodne sankcije jer predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodajući da je za vraćanje nadležnosti entitetima potreban dogovor između dva bh. entiteta, kao i pozitivno mišljenje Parlamentarne skupštine BiH na taj dogovor.

Moguće je i da Predsjedništvo BiH pokrene inicijativu prema Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH da se određene nadležnosti vrate entitetima, napominje Bratić, ili da se putem poslaničke inicijative donese izmjena određenog zakona na nivou države.

- To znači da RS bez saglasnosti državnih institucija nema kapacitet da sama vrati prenesene nadležnosti na ustavan način. Takav povrat nadležnosti bio bi neustavan i RS bi snosio međunarodne sankcije - podvukao je Bratić, iznoseći tumačenja pravnih stručnjaka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo