Svijet     | 20.10.2021. 13:39 |

Blinken i Borrell snažno podržali teritorijalni integritet BiH i reformske procese

FENA Dejan Jazvić

BRUXELLES/WASHINGTON, 20. listopada (FENA) - Američki državni tajnik Antony Blinken i povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Josep Borrell izdali su danas zajedničku izjavu u kojoj su poručili da SAD i EU čvrsto stoje u podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

-Europska unija i Sjedinjene Države ujedinjene su u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u zajedničkom radu na promicanju izborne i ustavne reforme i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija. Imamo ozbiljnu zabrinutost zbog sve veće retorike podjela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i poduzmu korake za napredak na putu integracije u EU - uključujući i relevantne reforme. EU i Sjedinjene Države spremne su olakšati ove korake, navedeno je u izjavi.

Ističe se da su EU i SAD dogovorili a će dodatno ojačati zajednički angažman na Zapadnom Balkanu u cilju podrške  regije na njenom europskom putu.

-Pristupanje EU, koji je prioritet za cijeli Zapadni Balkan, pomaže konsolidaciji demokratskih institucija, zaštiti temeljnih prava i unaprjeđenju vladavine prava. Ova regija pripada Europskoj uniji. Bliža integracija povećat će stabilnost i pridonijeti prosperitetu ljudi u regiji. U tom kontekstu naglašavamo da bi pristupni pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom trebali započeti bez odlaganja, istaknuli su Blinken i Borrell. 

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Borrell: Održavanje općinskih izbora na miran i profesionalan način služi na čast Turskoj

Borrell: Demostenov trenutak za Evropu - odbrana u centru politika EU

Netanyahu: Izrael će ući u Rafah sa ili bez podrške SAD-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta