Ekonomija     | 20.10.2021. 12:56 |

Predstavljen USAID projekt certificiranja UNWTO. TedQual

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. oktobra (FENA) -  Potpisivanjem Zajedničkih planova implementacije danas je  započeta tehnička podrška projekta Turizam univerzitetima u pripremi njihovih studijskih programa za turizam za prestižní certifikat TedQual Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih naroda (UNWTO).

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) predstavlja program podrške za UNWTO.Ted Qual, sveobuhvatan i kontinuiran sistem certifikacije za programe obrazovanja, osposobljavanja i istraživanja u turizmu koji služi prepoznavanju i podršci njihovog kvaliteta.

Direktor projekta USAID Turizam Ibrahim Osta izrazio je zadovoljstvo što imaju priliku podržati zainteresirane visokoškolske institucije u BiH kako bi dobili taj prestižni certifikat.

Osta je naglasio da je USAID napravio procjenu radne snage u turizmu od 2021. do 2027. godine, čime se pokazalo da će u tom sektoru biti potrebno više kvalitetne radne snage.

- U narednom periodu bit će potrebno popuniti dodatnih 18.500 novih radnih mjesta u turizmu, među kojima su i visokoobrazovani turistički radnici. Također je potrebno i poboljšati kvalitet obrazovnih programa u skladu sa najboljim praksama u svijetu - istakao je.

Osta je zaključio da će se kroz certifikaciju u velikoj mjeri poboljšati učinkovitost i konkurentnost turističkih programa koji se realizuju na visokoobrazovnim institucijama u BiH.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić istakla je da oni nude dva programa iz oblasti turizma te da svake godine imaju veliki broj zainteresiranih studenata.

- Tuzla postaje značajnija turistička destinacija i potreban nam je visokoobrazovani kvalitetai kadar - kazala je rektorica te izrazila zadovoljstvo što je tuzlanski Univerzitet izabran za učešće u projektu USAID Turizam.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić kazao je da imaju studijski program za turizam te da je projekt od velikog značaja za njihove studente, jer će dodatno unaprijediti nastavni proces.

Cilj tog projekta je unaprijediti izvrsnost i efikasnost procesa obrazovanja i pripreme studenata za uključivanje na tržište rada.

USAID Turizam će voditi i pomagati tri bh. univerziteta u procesu dobijanja certifikata UNWTO.Ted Qual, za šta je obično potrebno između šest i 12 mjeseci. 

Izjave su potpisali rektori i dekani Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Tuzli i Sveučilišta Hercegovina.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo