Svijet     | 20.10.2021. 12:40 |

Rusija podigla dva borbena aviona da isprate američke bombardere

FENA Internet

MOSKVA, 20. oktobra (FENA) - Rusija je podigla dva borbena aviona Sukhoi Su-30 kako bi ispratili par američkih strateških bombardera B-1B iznad Crnog mora, saopćilo je rusko ministarstvo odbrane u srijedu. Incident se podudario s posjetom toj regiji američkog ministra odbrane.

Supersonični američki avioni iz vremena Hladnog rata prvobitno su stvoreni da nose nuklearne bombe i projektile, ali sada mogu nositi konvencionalno oružje.

- Posade ruskih borbenih aviona identifikovale su kao zračne mete dva supersonična streteška bombardera B-1B američkog zrakoplovstva, u pratnji dva aviona za dopunu gorivom KC-135, i ispratili su ih iznad regije Crnog mora – navodi ministarstvo odbrane u saopćenju koje je pratio video snimak američkih aviona u letu.

-Nakon što su strani borbeni avioni udaljeni od ruske državne granice, ruski borbeni avioni sigurno su se vratili u svoju matičnu bazu – navodi se u saopćenju.

Ministarstvo dodaje da su ruski avioni izveli svoje letove strogo poštujući međunarodna pravila zračnog prostora i da ruske granice nisu povrijeđene.

Tokom posjete Ukrajini u utorak, američki ministar odbrane Lloyd Austin izjavio je da je Rusija prepreka miru u istočnoj Ukrajini i pozvao je Moskvu da prekine destabilizirajuće aktivnosti duž ukrajinskih granica.

Moskva optužuje Kijev za nedostatak napretka u provedbi mirovnog sporazuma za istočnu Ukrajinu, što vlasti u Kijevu negiraju.

Sličan incident s B-1B desio se u nedjelju iznad Japanskog mora, samo nekoliko dana nakon incidenta s razaračem američke mornarice na dalekom istoku.

B-1B bombarderi korišteni su u nizu vježbi s američkim NATO saveznicima koje su pokrivale Arktik, Baltik i Crno more, javio je magazin Air Force u ovom mjesecu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo