Bosna i Hercegovina     | 20.10.2021. 10:27 |

MUP USK će uskoro zaposliti više od stotinu mladih policijskih službenika

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 20. oktobra (FENA) - Kantonalna vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) usvojili su odluku o zapošljavanju 108 mladih policijskih službenika. Potvrđeno je kako će u Budžetu za narednu godinu biti planirano oko 500 hiljada KM za tu namjenu, dok će se u konkursnu proceduru krenuti odmah.

 - U prethodnom periodu smo jasno vidjeli kako moramo ojačati vlastiti policijski sistem. To nam je potvrdila situacija sa migrantima i izbjeglicama, a bliži nam se i skorašnje penzionisanje određenog broja policijskih službenika  - izjavio je ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Najavio je i zapošljavanje ukupno 350 policajaca u periodu od tri naredne godine, odnosno nabavku dodatnog naoružanja i opreme.

 - Osim penzionisanja i migrantske krize, nažalost u situaciji smo da ne možemo i ne smijemo ignorisati poruke iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Pandemija koronavirusa nam je također ukazala na potrebu za većim brojem policijskih službenika, odnosno skromniju materijalno - tehničku opremljenost. Zato ćemo naredne godine osigurati sredstva i za nabavku neophodne opreme, kao i naoružanja - kazao je Kljajić.

Iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona rečeno je i da će pitanja za predstojeće konkursno testiranje biti javno objavljena i dostupna svim kandidatima starosti od 18 do 27 godina.

 - Prvi dio testa bit će opće znanje, nakon čega će uslijediti testiranje poznavanja zakona i propisa potrebnih za radna mjesta na koja policijski službenici apliciraju. Nakon toga, testiramo fizičku spremnost i upućujemo kandidate na ljekarski pregled - istakao je glasnogovornik Uprave policije USK Adnan Beganović.

Najuspješniji kandidati će nakon testiranja biti upućeni na petomjesečnu obuku u Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapošljavanje TK

TK - Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana