Svijet     | 20.10.2021. 09:31 |

Baerbock: Njemačka se mora oduprijeti 'ruskim ucjenama' energentima

FENA Internet

BERLIN, 20. oktobra (FENA) - Čelnica njemačke stranke Zelenih smatra da su “ruske ucjene” uzrok visokih cijena energenata širom Evrope, rekavši da Moskva pokušava da prinudi Njemačku da dopusti da baltički gasovod Sjeverni tok 2 bude pušten u pogon.

U komentarima Annalene Baerbock, koja se smatra najvjerovatnijom ministricom vanjskih poslova u novoj njemačkoj vladi, nagovještava se ključno neslaganje u razgovorima koji bi trebali početi između njene stranke, Socijaldemokrata Olafa Scholza i liberalnih Slobodnih demokrata o formiranju njemačke naredne vlade.

- Možemo uočiti poker koji igra Rusija – izjavila je ona u intervjuu koji je objavila novinska grupa Funke u srijedu, dodajući da “ne smijemo dopustiti sebi da budemo ucjenjivani”.

Baerbock je kazala kako je bitno primjenjivati pravila Evropske unije da operateri plinovoda ne mogu biti i proizvođači gasa koji transportuju. Ruski Gazprom vlasnik je Sjevernog toka 2 i proizvodi gas koji će taj plinovod transportovati.

- To bi mogla iskoristiti Rusija da nas prinudi na brzo odobrenje Sjevernog roka 2, iako svi zakonski okviri nisu određeni – dodala je ona.

Scholzovi Socijaldemokrati, koji će biti najveća stranka u trostranačkoj “semafor” koaliciji, dugo vremena podržavaju taj plinovod uprkos kritikama da on povećava evropsku zavisnost o ruskim energentima.

Baerbock je dodala kako vjeruje da će Zeleni biti uspješni u uvjeravanju drugih stranaka da pristanu na potpuno napuštanje industrija koje rade sagorijevanjem uglja od 2030 do 2038., prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana