Svijet     | 19.10.2021. 20:28 |

Evropska komisija: Turska i dalje "nazaduje" u reformama

FENA Internet

BRUSSELS, 19. oktobra (FENA) - Izvršna vlast Evropske unije izjavila je u utorak da je pokušaj Turske za pridruživanje bloku "stao" zbog ozbiljnih demokratskih nedostataka, u svom najkritičnijem godišnjem izvještaju od kada je Ankara započela pregovore o članstvu prije 16 godina.

Evropska komisija je saopćila kako je vlada predsjednika Redžepa Tayyipa Erdogana odgovorna za kontinuiranu eroziju demokratije i vladavine prava te je zanemarila preporuke EU prošle godine.

Izvještaj je također prvi put sugerisao da Ankara više nije ozbiljna u pogledu provođenja reformi koje podržava EU, iako se Erdogan u aprilu ponovo obavezao na cilj punopravnog članstva u EU-u jer su obje strane pokušale poboljšati odnose.

- Ozbiljna zabrinutost EU-a zbog nastavka pogoršanja demokratije, vladavine prava, temeljnih prava i nezavisnosti pravosuđa nije riješena. Došlo je do daljnjeg nazadovanja u mnogim područjima - rekla je Komisija.

- U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su se zaustavili - navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako izvještaj pokazuje "pristup dvostrukih standarda" EU-a i odbacuje "nepravedne kritike i neutemeljene tvrdnje". Optužio je blok da nije ispunio svoja obećanja data Turskoj i da nije ispunio svoje odgovornosti.

- Turska na najjači način zadržava svoj strateški izbor za punopravno članstvo u EU - navodi se u saopćenju ministarstva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo