Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 20:07 |

Delegacija West-Balkan inicijative posjetila Pokret snaga domovine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Danas je u posjeti Pokretu snaga domovine bila delegacija West-Balkan Inicijative. Delegaciju je predvodio direktor Internacionalnog instituta za mir iz Beča i bivši EU-parlamentarac Hannes Swoboda. Također u delegacije su se nalazili članovi političkih akademija i instituta kao i članovi različitih inicijativa koje se bave regijom Balkana.

Tema današnjeg sastanka je bila aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini kao i moguća rješenja.

Član Pokreta snaga domovine Ahmed Husagić je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije i apelovao na članove inicijative da svojim kontaktima daju potporu napretku Bosne i Hercegovine na europskom put ali na prvom mjestu ulaganju napora kako bi trenutne politička kriza bila prevaziđena.

„U Bosni i Hercegovini nije sukob između etničkih grupa odnosno naroda nego je sukob između dvije ideologije. Jedne koja želi ustrojstvo države baziranu po ugledu na ustrojstvu srednjovjekovnih država i druga koja želi da Bosna i Hercegovina bude moderna država bazirana na vrijednostima građanskog društva, prava pojedinca i zajedničkog identitete koji se bazira na pripadnosti državi. To su sve one vrijednosti na kojima se zasnivaju moderne i uspješne europske nacije. Bosanski narod ne traži ništa više od toga“, izjavio je Ahmed Husagić. 

Hanns Swoboda je istakao da se samo uvažavanjem može postići napredak države a samim tim i ekonomski napredak odnosno bolji život za građane i građanke. Konflikti vode uvijek u stagnaciju. Bosna i Hercegovina je dio Europe i mi ćemo uložiti napore kako bi ona bila uspješna i moderna demokratija. 

Gerhard Marchl iz Renner intituta je izjavio da je dijaspora vrlo važna karika u promjeni političke situacije u Bosni i Hercegovini. Ona može donijeti preokret u političkom životu BiH, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom