Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 18:21 |

Dva miliona KM za školsku infrastrukturu u visočkim osnovnim školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić s ministrom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahijom Kozlićem, kao i ministrom MUP-a Dariom Pekićem, danas su obišli tri osnovne škole na području grada Visoko u kojima su započeti projekti energetskog utopljavanja.

Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima na području Zeničko-dobojskog kantona vrijednim 11 miliona KM, a u Visokom će ukupno četiri škole dobiti oko 1,5 miliona KM za ove projekte.

- Drago mi je da je Grad Visoko na čelu sa gradonačelnikom Mirzom Ganićem prepoznao važnost obrazovnih objekata i mi ćemo zajedničkim snagama krenuti u izgradnju nove škole u Goduši i nadam se da ćemo završiti i započetu izgradnju fiskulturne sale u Porječanima. Kada saberemo sve ove projekte dođemo do iznosa od oko dva miliona KM, što su solidna ulaganja u obrazovanje - istaknuo je ministar Kozlić.

Projekti su započeti u tri osnovne škole, OŠ "Kulin ban“, OŠ „Safvet-beg Bašagić“, kao i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“.

- Posebno mi je drago reći kako sam direktni sudionik realizacije ovih projekata, jer sam kao premijer ZDK izdejstvovao da u Visoko dođu značajna finansijska sredstva. U tom periodu je odobreno oko dva miliona KM. Ove godine idemo u realizaciju projekata u tri škole koje smo danas obišli i u kojima su, kako smo mogli i da se uvjerimo, završeni pripremni radovi, završeni tenderi i izvođači su uvedeni u posao - kazao je gradonačelnik Ganić.

Ističe da je u ovoj fazi vrijednost radova oko 1,3 miliona KM, a dodatno je Gradska uprava u saradnji sa ministarstvom ove godina odobrila 90.000 KM i ministarstvo dodatnih 65.000 KM tako da očekuju ubrzo i polaganje kamena temeljca za novu područnu školu u Goduši, a raspisan je i tender za fiskulturnu salu u Porječanima.  

- Moramo svi zajedno, i roditelji i učenici i nastavnici imati malo strpljenja kako bismo završili ove radove i dugoročno uživali. Ovo su generacijski projekti i uz malo strpljenja ćemo našim budućim generacijama omogućiti kvalitetne uslove za školovanje - naglasio je gradonačelnik Ganić.

Na kraju je dodao kako je tokom sastanka u OŠ "Safvet-beg Bašagić“ razgovarano i o problematici gužve oko same škole, otvoreno je i to pitanje i dogovoreno da se postavi zaštitna ograda koja bi omogućila nesmetan prolaz učenika do škole, a s druge strane, škola će razmotriti mogućnost da se napravi i parking za nastavno osoblje, koji bi trebao omogućiti parkiranje osoblja i rasteretiti okolne ulice, a ukoliko škola donese odluku da taj dio zelene površine ustupi za izgradnju parkinga, Gradska uprava će pomoći da se trajno riješi problem parkiranja, ali i ono najbitnije – da se zaštite učenici koji pohađaju tu školu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sve više škola zabranjuje korištenje mobitela, no hoće li doći do potpune zabrane u FBiH

Ministar Šabani i gradonačelnik Ganić: Podrška razvojnim projektima u Visokom

U nekoliko škola na području KS dojave o postavljenim bombama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo