Kultura     | 19.10.2021. 14:46 |

Begović: Unaprijediti segment kulture na području BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. oktobra (FENA) - Strategijom razvoja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za period 2021- 2027. godina, Vlada BPK izdvojila je kulturu kao važan segment unapređenja kvaliteta života na ovim prostorima - naglasila je na pres-konferenciji ministrica za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Biljana Begović.

Napomenula je da je kao nosilac kulturnih aktivnosti označena JU "Centar za kulturu" Goražde, kojoj je za realizaciju programa, u odnosu na ranije godine, povećana finansijska podrška iz budžeta BPK Goražde.

U prilog tome istakla je da je u ovoj budžetskoj godini podržano šest projekata ove javne ustanove, za čiju implementaciju je Vlada izdvojila 25.000 KM a, kako je kazala, cilj ministarstva i Vlade je i u narednom periodu raditi na dodatnom poboljšanju kulturnih sadržaja.

- Iz budžeta ministarstva sufinansirano je održavanje internacionalnog festivala dječije pjesme 'Šta se pjesmom sanja', Internacionalnog Festivala prijateljstva, Dana Isaka Samokovlije 'Sunce nad Drinom', 'Drinskih večeri dječije poezije', plasman i promocija knjiga uz obogaćivanje knjižnog fonda biblioteka, kao i pozorišna scena i osnivanje dječijeg amaterskog pozorišta. Takođe, do kraja godine prema raspoloživim finansijskim sredstvima bit će podržan još najmanje jedan projekt ove ustanove, tako da će podrška JU Centar za kulturu iznositi oko sedamdeset posto od ukupnog transfera za kulturu - precizirala je Begović.

Dodala je da postoji interes kulturnih institucija iz drugih gradova da sarađuju sa goraždanskim institucijama i umjetnicima, a mišljenje Vlade i resornog ministarstva je da je neophodno dati podršku takvoj saradnji kako bi se kulturni sadržaji na području ovog kantona podigli na veći nivo.

-Smatramo da ćemo u narednom periodu imati svi razumijevanja za mlade ljude kojima su kulturni sadržaji neophodni na ovim prostorima te da će pozorišna scena da zaživi kako naši sugrađani ne bi morali odlaziti u druge gradove da gledaju pozorišne predstave, već da to čine u svom gradu - kazala je resorna ministrica.

U budžetu ministarstva na ekonomskom kodu za kulturu planirana su finansijska sredstva u iznosu od 40.000KM ,a osim aktivnosti Centra za kulturu, u manjem iznosu, podržani su i projekti udruženja koja se bave kulturom. Sredstva su dobili KUD "AZOT“ Vitkovići, Udruženje žena kućne radinosti "Motiv“, Bošnjačka zajednica kulture "Preporod“, Gradsko društvo "Goražde“, udruženje "Omladinski savez“ Ustikolina, kao i četiri udruženja mladih koja su ispunila uslove javnog poziva.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'