Svijet     | 19.10.2021. 14:28 |

Više od 190 zemalja učestvuje na EXPO 2021 Dubai

FENA Internet

DUBAI, 19. oktobra (FENA) - Jedan od najvećih svjetskih događaja održava se ove godine u Dubaiju. Nakon što je prošle godine odgođen zbog pandemije COVID-19, Expo Dubai 2021 održava se od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine.

EXPO Dubai je impozantna svjetska kulturna i poslovna manifestacija. Dubai je odabran kao domaćin ovog svjetskog sajma na glavnoj skupštini BIE (Bureau International des Expositions) u Parizu 27. novembra 2013. 

To će biti prvi Expo u regiji MEASA koji pokriva Afriku i Bliski istok. Više od 190 zemalja će učestvovati na ovogodišnjem sajmu koji se održava u južnom Dubaiju u blizini međunarodne zračne luke Al Maktoum.

Tema ovogodišnjeg sajma Expo 2021 Dubai je “Spajanje umova, kreiranje budućnosti" sa tri podteme: Održivost, Prilika i Mobilnost.

Svaka država će imati svoje paviljone na ovogodišnjem Expo 2021 Dubai, što je i prvi put u historiji svih svjetskih izložbi. Države izlagači će posjetiteljima ponuditi svoja kulturna i poslovna iskustva i prilike.

Sadržaj programa EXPO-a odvijat će se u skladu s 10 tematskih sedmica koji pokrivaju područja koja su od najvećeg interesa za učesnike i partnere EXPO-a.

Bit će nekoliko zabavnih aktivnosti, uključujući njemački paviljon s robotskim bendom koji će ponovo oživjeti najpoznatija Beethovenova djela. Ovaj paviljon će također uključivati flash mobove, operu, predstave i mnoge druge aktivnosti.

Na istom mjestu održat će se nastupi učenika iz škola Ujedinjenih Arapskih Emirata uz ulične festivale, scenske predstave, parade, koncerte i muzičke događaje.

Deset tematskih sedmica pokrivat će čitavih šest mjeseci izložbe, predstavljajući izazove s kojima se čovječanstvo suočava kroz ekonomsku, kulturnu, ekološku i društvenu perspektivu.

Glavna lokacija je na površini od 438 hektara između Abu Dhabija i Dubaija.

Dubai će također na Expo-u predstaviti najveći projekat solarne energije na svijetu.

Tokom šest mjeseci održavanja Expo-a očekuje se da će EXPO 2021 privući 25 miliona posjetilaca, odnosno privatnih i poslovnih subjekata, predstavnika nacionalnih vlada zemalja i drugih, a tu su i virtualni posjetitelji što je odlična prilika za sve učesnike da svoje zemlje predstave na najbolji mogući način. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Privrednici iz BiH predstavili se na svjetskoj izložbi Expo u Dubaiju

Studen Holding na Dubai EXPO predstavio mogućnosti ulaganja u BiH

UAE spremno dočekuju Dubai Expo 2020

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta