Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 14:20 |

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH s poslanikom Bundestaga Josipom Juratovićem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Članovi Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za zapadnu Evropu razgovarali su danas u Sarajevu sa poslanikom Bundestaga Savezne Republike Njemačke Josipom Juratovićem.

Tokom diskusije članovi Grupe prijateljstva iznijeli su svoje viđenje aktuelnog političkog trenutka i problema koji opterećuju političku scenu i stvaraju zastoj na evropskom putu BiH, navodi se u saopćenju PSBiH.

Zahvalili su se poslaniku Juratoviću na dugogodišnjem aktivnom praćenju situacije u BiH, kao i na snažnom zalaganju za ubrzanje procesa evropskih integracija BiH i cijelog regiona zapadnog Balkana.

S tim u vezi, zamolili su poslanika Juratovića da se, djelujući u njemačkom Bundestagu, kao i u Delegaciji njemačkog Bundestaga u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, nastavi zalagati za proces proširenja Evropske unije i za povećanje obima direktnih njemačkih investicija u BiH.

Juratović se založio za nastavak procesa izgradnje demokratskih institucija u BiH, kroz uspostavljanje vladavine prava i sistema zaštite ljudskih prava.

Pozivajući na dijalog i traženje kompromisnih rješenja za sve aktuelne probleme u BiH, Juratović je apostrofirao ulogu PSBiH i parlamentaraca u preuzimanju odgovornosti za stabilizaciju političkih prilika u BiH, te vraćanje povjerenja građana u institucije države.

U razgovoru su učestvovali delegati u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, Asim Sarajlić i Lazar Prodanović, poslanici u Predstavničkom domu PSBiH Halid Genjac, Edita Đapo i Nenad Nešić, te ambasadorica SR Njemačke u BiH Margret Uebber.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Softić i Pendeš na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Softić i Pendeš sutra na Parlamentarnom forumu Energetske zajednice u Beču

Ademović u posjeti Ambasadi BiH u Kuvajtu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'