Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 14:07 |

Šiljegović na Međunarodnoj konferenciji ombudsmena za oružane snage

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Parlamentarni vojni povjerenik Bosne i Hercegovine Boško Šiljegović i generalni inspektor Ministarstva odbrane BiH brigadni general Mirsad Ahmić učestvuju, u online formatu, u radu 13. međunarodne konferencije ombudsmana za oružane snage (ICOAF).

Međunarodnu konferenciju, čiji su organizatori Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) i Generalni inspektorat odbrane Australije, otvorili su direktor DCAF-a ambasador Thomas Guerber i komandant Oružanih snaga Australije general Angus Campbell.

Učesnici konferencije, tokom pet dana zasjedanja, razgovarat će o zaštiti ljudskih prava pripadnika oružanih snaga, te o učešću institucija ombudsmena za oružane snage u izgradnji kapaciteta koji pružaju veće operativne mogućnosti.

Na konferenciji će, kako su organizatori najavili, biti riječi i o mogućnostima jačanja imidža pripadnika oružanih snaga, o tome kako povećati interes mladih za vojnu profesiju, te na koji način se boriti i suočavati sa pojedinim negativnim pojavama koje narušavaju dignitet oružanih snaga.

Posebno će se razgovarati i o poštovanju zakonskih rješenja koja definišu status vojnog personala koji boravi u kasarnama, te će se, na kraju 13. ICOAF-a, prezentovati uloga i aktivnosti ombudsmena tokom pandemije izazvane virusom korona, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šiljegović prisustvovao Godišnjoj konferenciji o obuci Oružanih snaga BiH za 2023.

Šiljegović razgovarao sa vojnim atašeom NR Kine u BiH

Šiljegović primio u radnu posjetu generalnog inspektora Ministarstva odbrane BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana