Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDS, PDP, DNS i SPS

Saopćenje, Ilustracija

Lideri opozicije pisali Evropskoj radio-difuznoj uniji: RTRS vrši provladinu selekciju medija

Samovolja RTRS-a predstavlja nezapamćen nasrtaj na slobodu medija, jer je cilj da se uguši svaki drugačiji glas u Republici Srpskoj koji nije u skladu sa politikom vladajuće partije koji se emituje preko signala Radio-televizije Republike Srpske i jednog broja komercijalnih medija kojim je dozvoljen priključak na MUH A – stoji u pismu koje su predsjednici opozicionih partija Mirko Šarović (SDS), Branislav Borenović (PDP), Nenad Nešić (DNS) i Goran Selak (SPS) uputili Evropskoj radio-difuznoj uniji, organizaciji koja okuplja sve evropske javne RTV emitere.

„Želimo da Vas upoznamo sa činjenicom da Radio-televizija Republike Srpske kao jedan od javnih radio-televizijskih servisa Bosne i Hercegovine, već nekoliko mjeseci ne dozvoljava pojedininim komercijalnim televizijama emitovanje digitalnog signala i priključak na digitalni MUH A dok je to dozvolila komercijalnim televizijama bliskim vlasti iako je preuzela obavezu da svim velikim komercijalnim TV stanicama obezbijedi emitovanje programa nakon gašenja predajnika analognog signala“ – stoji u pismu lidera opozicije.

U pismu se podsjeća na odluke Regulatorne agencije za komunikacije BiH, kojom se kaže da su javni radiotelevizijski servisi dužni omogućiti digitalno zemaljsko emitovanje televizijskih programa ostalih RTV postaja prema tehničkim i programskim uslovima i na odluku Parlamentarne skupštine BiH, kojoj se od javnih sevisa RTRS i BHT i Regulatorne agencije za komunikacije traži da u roku od 30 dana u Digitalni MUX A na lokacijama Banjaluka, Sarajevo i Mostar uključe i komercijalne TV stanice koje ovih dana gase anologni TV signal.

„BHT kao javni servis Bosne i Hercegovine dozvolio je signal komercijalnim televizijama u zonama pokrivenosti koje su imale prije gašenja analognog signala u Federaciji Bosne i Hercegovine. Međutim, ono što je BHT uradio sa ostalim značajnijim komercijalnim TV stanicama u Federaciji BiH, Radio-televizija Republike Srpske već mjesecima odbija da uradi u Republici Srpskoj kršeći zaključak Parlamentarne skupštine BiH i vršeći svoju provladinu selekciju“ – stoji u pismu upućenom Evropskoj radio-difuznoj uniji.

Lideri opozicije podsjećaju i na protest održan u Banjaluci sa kojeg je kao jedan od zahtjeva iznesen stav da RTRS u najhitnijem periodu dozvoli uključenje komercijalnim TV stanicama u digitalni MUH A.

„Očekujemo i od Vas, kao predstavnika krovne evropske radio-difuzne organizacije da učinite sve što je u vašoj moći da Radio-televizija Republike Srpske najhitnije dozvoli uključenje najvećih komercijalnih televizija u MUH A“ – stoji u dopisu koji potpisuju Mirko Šarović, Branislav Borenović, Nenad Nešić i Goran Selak.

 

SDS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.