Bosna i Hercegovina     | 19.10.2021. 09:38 |

World Vision BiH - Kampanja informisanja građana o trgovini ljudima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. oktobra (FENA) - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), Udruženje Zemlja djece u BiH i World Vision (WVI) BiH, 18. oktobar – Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, obilježavaju kampanjom informisanja građana o trgovini ljudima.

Prema evidenciji Centara za socijalni rad sa područja TK, u periodu od 2015. do 2019. godine evidentirano je ukupno 257 djece koja stalno ili povremeno prosjače, samostalno ili u pratnji roditelja/staratelja.

Policijski službenici su zajedno sa predstavnicima Centra za socijalni rad Tuzla, romskim medijatorom i nevladinim sektorom, dio neformalnog Mobilnog tima koji prevenira i identificira potencijalne slučajeve trgovine ljudima.

Istražitelj u Odsjeku za borbu protiv organizovanog kriminala i koordinator Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima u TK Mehmedalija Fišeković, je naveo da je 2017. godine podnesen izvještaj protiv dvije osobe, u kojem se navodi da je eksploataciji bilo izloženo šestero djece.

- Predmet je okončan pravosnažnom presudom osobi kaznom zatvora u trajanju od pet godina. Neki predmeti su nepravosnažno okončani, dok je za određeni broj predmeta u toku suđenje – kazao je Fišeković.

World Vision BiH je sa partnerima na lokalnom nivou kreirao multisektorski pristup koji doprinosi rješavanju tog nedovoljno vidljivog problema.

- World Vision BiH podržava inicijativu Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima u TK prema Gradskoj upravi grada Tuzla za formalizaciju Mobilnog tima za identifikaciju trgovine ljudima, jer to bi doprinijelo prepoznavanju i jačanju rada tog važnog lokalnog mehanizma - izjavila je predstavnica nevladine organizacije World Vision BiH Dragana Bulić.

Također WVI BiH sa partnerima podržavaju izradu Protokola za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenja i drugih oblika eksploatacije djece na lokalnom i kantonalnom nivou u BiH i unapređenje pristupa mobilnim timovima za identifikaciju (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima na području zapadnog Balkana važni su koraci koji vode ka rješavanju problema trgovine ljudima. 

Dokazivanje slučajeva trgovine ljudima, uključujući i slučajeve prisilnog prosjačenja djece, izuzetno je kompleksno zbog čega je saradnja svih institucija države iznimno važna, saopćeno je iz WVIBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana