Svijet     | 19.10.2021. 08:26 |

Vodeći američki posrednik za Afganistan, Zalmay Khalilzad, podnio ostavku

FENA Internet

WASHINGTON, 19. oktobra (FENA) - Vodeći američki posrednik za Afganistan, Zalmay Khalilzad, odstupio je s te dužnosti, saopćio je State Department u ponedjeljak, manje od dva mjeseca nakon haotičnog američkog povlačenja iz zemlje i talibanskog preuzimanja vlasti.

Khalilzad je predvodio američki dijalog s talibanima, ali višemjesečni razgovori nisu uspjeli spriječiti militantnu grupu da preuzme vlast.

Talibani su preuzeli vlast nad zemljom nakon što su osvojili prijestolnicu Kabul.

Američki državni sekretar Antony Blinken saopćio je da će Khalilzadov zamjenik, Thomas West, preuzeti njegovu poziciju.

- Izražavam zahvalnost zbog njegove dvodecenijske službe američkom narodu - navodi Blinken u saopćenju u kojem je objavio Khalilzadovu ostavku.

U pismu Blinkenu, Khalilzad priznaje da se "politički proces između afganistanske vlade i talibana ne odvija kako je predviđeno".

- Razlozi za to su previše složeni i iznijet ću svoje stavove u narednim danima i sedmicama - piše on i dodaje da podnosi ostavku dok SAD "ulaze u novu fazu naše afganistanske politike".

Dodao je da je "ožalošćen" sudbinom afganistanskog naroda, uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju, prenosi BBC.

Khalilzad (70), rođen je u Afganistanu i odrastao je u Kabulu, je veteranski američki diplomat, i obavljao je dužnosti u administracijama bivših američkih predsjednika Donalda Trumpa, Baracka Obame i Georgea W Busha.

Predvodio je razgovore s talibanima koji su doveli do potpisivanja takozvanog Sporazuma iz Dohe u februaru prošle godine, koji je odredio datum za povlačenje američkih vojnika iz Afganistana.

Osim toga, u ponedjeljak je objavljeno da će generalni inspektor State Departmenta razmotriti posljednje dane povlačenja američkih vojnika iz Afganistana, uključujuči hitnu evakuaciju američke ambasade iz Kabula.

Portparol State Departmenta izjavio je da će razmatranje također uključivati i nadzor naseljavanja afganistanskih izbjeglica.

Predsjednika Bidena kritikovali su republikanski suparnici zbog američkog povlačenja iz Afganistana.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!