Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 17:10 |

Tegeltija i Sobotka o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18.oktobra (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu s predsjednikom Nacionalnog savjeta Parlamenta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji.

Predsjedavajući Tegeltija je tokom sastanka ocijenio da saradnja dvije prijateljske zemlje ima uzlaznu liniju u svim oblastima.

Konstatovao je da veoma dobre političke odnose bez otvorenih pitanja prate i jednako dobre ekonomske veze, s obzirom da je Austrija jedan od najznačajnijih investitora u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner s kojim BiH ostvaruje suficit. 

Kao perspektivnu oblast saradnje dvije zemlje istakao je informacione i komunikacione tehnologije, kao pokretača budućeg rasta i jedan od načina zaustavljanja odliva bh. stanovništva, pogotovo mladih.

Razgovarano je i o migrantskoj krizi sa kojom se BiH i regija suočavaju. Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da migrantska kriza prevazilazi kapacitete BiH koja se ne može sama nositi s ovim globalnim problemom, te je potrebna snažna pomoć Evropske unije i međunarodne zajednice u zaustavljanju kretanja migranata prema BiH.

Tokom sastanka pozdravljena je saradnja dvije zemlje i u drugim oblastima, prvenstveno u kulturi, te je izražena želja za njenim nastavkom i dodatnim unapređenjem. 

Predsjedavajući Tegeltija je istakao potrebu da se politička kriza u BiH rješava unutrašnjim dijalogom, bez nametanja rješenja sa strane.

Tegeltija je zahvalio Republici Austriji na kontinuiranoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine i provođenju strukturnih reformi, te pomoći Austrije u nabavci i isporuci vakcina.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Vijeće ministara BiH sutra o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Predsjedateljica Krišto otvorila Poslovni forum „Gradimo Livno zajedno“

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana