Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 16:21 |

USAID - Dodatnih 750.000 dolara BiH za brobu protiv Covid-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) - Sjedinjene Američke Države su, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), donirale dodatnih 750.000 dolara pomoći u borbi protiv pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini, odnosno boljeg odgovora na pandemiju, uključujući praćenje, komunikaciju s javnosti i dijagnostiku.

Ta pomoć USAID-a putem Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u BiH realizirana je na današnjem potpisivanju ugovora kojem su prisustvovali američki ambasador Eric Nelson, direktorica misije USAID-a Courtney Chubb i specijalni predstavnik SZO-a u Bosni i Hercegovini dr. Erwin Cooreman.

Ambasador Nelson je izjavio da će ta pomoć doprinijeti da SZO osnaži borbu Bosne i Hercegovine protiv COVID-19 rješavanjem upravo kritičnih odgovora na pandemiju.

- Bolji podaci, jasnija komunikacija o rizicima, angažman zajednice, te poboljšani laboratoriji i dijagnostika vitalni su za borbu zemlje protiv virusa - dodao je Nelson.

Cooreman je naveo da su zahvalni USAID-u na toj važnoj donaciji koja će pomoći SZO-u da Bosni i Hercegovini pruži najbolje alate i pomoć u odgovoru na pandemiju COVID-19.

- Naš glavni fokus bio je i još uvijek je spašavanje života i okončanje akutne faze ove pandemije - rekao je dr. Cooreman.

S ovim finansiranjem, USAID je od početka pandemije donirao 11,2 milijuna dolara pomoći za borbu BiH protiv od COVID-19, koristeći izravna i preusmjerena sredstva, saopćeno je iz USAID-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo