Stranačke aktivnosti     | 18.10.2021. 14:56 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres podržava inicijativu građana Kozarca i protivi se izgradnji autoputa Banjaluka - Prijedor, na način kako je to sada predviđeno!

Jusuf Arifagić, privrednik i kandidat ispred Platforme za progres za predsjednika/ potpredsjednika entiteta Republika Srpska, mjesecima predvodi borbu građana najvećeg povratničkog mjesta u ovom entitetu, u pokušaju da sačuvaju svoja imanja, privredne investicije, Ukrajinsku crkvu i mekteb u Kamićanima. Ukoliko se autoput izgradi prema trenutnom planu, sve to će biti izgubljeno, a štetu će pretrpiti svi građani, privrednici, Republika Srpska i Bosna i Hercegovina.

Građani Kozarca podržavaju ideju izgradnje autoputa i predlagali su vlastima entiteta Republika Srpska druga rješena, ona koja bi predvidjela da autoput prolazi kroz nenaseljena područja i koja ne bi nanijela štetu nikome. Tako bi autoput Banjaluka - Prijedor mogao prolaziti 500 metara južno od zacrtane trase, kroz pusto i nenaseljeno zemljište. Ipak, čini se da vlasti nemaju sluha i da im nije stalo do građana, ali ni do sudbine ovog entiteta.

Platforma za progres poziva nadležne da promijene trenutni plan izgradnje autoputa Banjaluka - Prijedor i da, u saradnji sa građanima i strukom, pronađu najbolje rješenje koje će zadržati i privući investitore, zaštiti imanja i privrednike, te sačuvati vjerske objekte koji će trenutnim planom izgradnje biti ugroženi.

Ovdje se ne radi o interesu jednog naroda, ovo pitanje predstavlja problem svih naroda koji žive u Kozarcu. Novi autoput treba biti put pomirenja i budućnosti, a ne put inata.

Zbog Kozarca, eniteta Republika Srpska i Bosne i Hercegovine, neophodno je naći najbolje rješenje za sve.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo