Kultura     | 20.10.2021. 11:51 |

Međunarodna konferencija 'Slovo o Mostaru' okupila više od 60 naučnika (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 20. oktobra (FENA) - Dvodnevna međunarodna naučna konferencija "Slovo o Mostaru" počela je u srijedu na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, a okupila je više od 60 naučnika iz BiH i regije.

Po riječima v.d. dekana Fakulteta humanističkih nauka Dijane Hadžizukić, taj fakultet već peti put organizira naučnu konferenciju pod imenom "Slovo o". Ovaj put je to "Slovo o Mostaru", a one prethodnu su, kako kaže, radili o različitim književnim autorima koji su ili rođenjem ili na neki drugi način vezani za Mostar i Hercegovinu.

- Fakultet humanističkih nauka osim obrazovne, ima i svoju, čak i možda važniju funkciju, a to je naučna valorizacija, istraživanje posebno onoga što je ključno za Hercegovinu - ocijenila je Hadžizukić.

Kako je dodala, na konferenciji će učestvovati 65 naučnika iz različitih oblasti - opća historija, etnologija, kulturno pamćenje, filologija, lingvistika, stilistika i književna historija.

Skup će radno biti podijeljen u dvije grupe, od kojih će se u jednoj raditi historijske, a u drugoj filološke teme.

- Teme smo vezali za sve one ljude koji su ili rođenjem ili na neki drugi način vezani za Mostar, dakle, bit će tema i o Hamzi Humi, i o Aleksi Šantiću i Svetozaru Ćoroviću  s jedne strane, pa sve do novijih, mlađih autora kao što su Elvedin Nezirović, Adnan Žetica i drugi. S druge strane, kad je historija u pitanju, teme se u nekom vremenu protežu od antičkom perioda, znači najstarijih dana, pa preko svih onih važnih historijskih perioda Mostara do opet novijeg vremena. Imamo tema vezanih i za posljednji rat, rušenje Starog mosta i uopće onu situaciju koja je u Mostaru bila 90-ih godina - naglasila je dekanica u izjavi za Fenu.

Govoreći o značaju ovog skupa, kazala je kako svaka naučna konferencija ima za cilj najprije da osvijetli i valorizira neke pojave, neke autore i neke teme koje do sada nisu bile do kraja istražene, ali i da je to prilika za razmjenu iskustva. 

- Druga važna stvar je to što to organizira Fakultet humanističkih nauka koji je jedini u ovom dijelu BiH i na taj način pokazujemo da smo sposobni da okupimo naučnike iz cijele BiH i iz regiona, da zajedno razmijenimo iskustva, da pokažemo čime se to bavimo a u konačnici će sve biti objavljeno u zborniku radova, tako da će to onda biti dostupno i široj naučnoj zajednici ali i svim onim ljudima koji se primarno ne bave naukom ali ih zanima i historija Mostara i Hercegovine i njeni najznačajniji autori - naglasila je Hadžizukić.

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović, koji je također prisustvovao otvaranju konferencije, čestitao je organizatorima te kazao kako mu je drago što će se ove godine na konferenciji govoriti o Mostaru jer, kako je dodao, o tom gradu se stvarno ima reći dosta stvari i to je grad gdje se susreću različite kulture i različiti narodi.

- Mostar je u svakom slučaju i jedna od interesantnih lokacija vezano za turizam tako da će vjerovatno i s tog aspekta Mostar biti promovisan u najboljem svjetlu i ja se nadam da će se zaključci ove konferencije daleko čuti - poručio je ministar.

Neke od tema konferencije o kojima će se raspravljati su - "Narodni život i običaji mostarskog kraja", "Forme i sadržaji tradicijske kulture Mostara i okoline", "Status nematerijalne kulturne baštine u obrazovnom sistemu naše zemlje", "Jezičke osobine mostarskog kraja", te "Specifična leksika Mostara i okoline".

Na skupu će biti riječi i o jeziku i stilu mostarskih književnika, suodnosu usmene i pisane tradicije o djelima poznatih Mostaraca, te o historiji i arheologiji Mostara.

Organizator dvodnevne konferencije je Fakultet humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić", dok je suorganizator Regionalno društvo BZK "Preporod" Hercegovina.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6615

 Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/18i5gwLRe7W5Lj0FUMadZ7oxMYEVB2OFS?usp=sharing

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'