Bosna i Hercegovina     | 18.10.2021. 12:42 |

Lučić osudio skrnavljenje spomen-ploče u selu Jelačući

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18.oktobra (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen-ploče podignute u znak sjećanja na 24 srpska borca i civila ubijena u selu Jelačući kod Kladnja.

Kako se navodi u saopćenju, to je već četvrti put da se skrnavi spomen-ploča i do sada niko nije odgovorao za taj vandalski čin.

Ministar Lučić kontaktirao je predstavnike Zavičajnog Udruženja Jelečić koji su ga informirali o detaljima tog nehumanog i necivilizacijskog čina.

Ministar je obećao pomoć tom udruženju i dogovorena je zajednička posjeta tom napuštenom srpskom selu.

Lučić apeluje na sve nadležne institucije da se ispita ovaj incident koji šalje lošu poruku svima, a počinioci pronađu i adekvnatno kazne.

 - U posljednje vrijeme, nažalost, uobičajena je praksa u Federaciji BiH da se skrnave srpski spomenici i grobovi što predstavlja najstrašniji oblik zastrašivanja i rasprivanja mržnje. U selu Jeličići prije rata živjelo je oko 350 Srba, ali su svi napustili svoja vjekovna ognjišta zbog ratnih dejstava i niko se nikad nije vratio u ovo selo da živi. Nijedna srpska kuća u selu ni 26 godina nakon rata nije obnovljena, a uz ovakve poruke niko i ne pomišlja na obnovu i povratak - saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministar Lučić osudio napad na crkvu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru

Lučić: Skrnavljenje vjerskih objekata i nadgrobnih spomenika šalje lošu poruku svima

Lučić na Međunarodnoj konferenciji o starenju u Rimu: Unaprediti položaj starijih lica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo