Svijet     | 18.10.2021. 09:24 |

Trudeau će posjetiti grobove djece u autohtonoj zajednici Kamloops

FENA Internet

KAMLOOPS, 18. oktobra (FENA) - Kanada se još uvijek oporavlja od šoka nakon otkrića posmrtnih ostataka djece sahranjene na zemljištu katoličkih internata koji su uspostavljeni prije više od jednog stoljeća s ciljem prisilne asimilacije autohtonog stanovništva.

Gotovo šest mjeseci kasnije, autohtona zajednica Kamloopsa, koja je postala simbol ovog skandala, i dalje se bori s traumom nastavljajući potragu za ostacima druge djece i pokušavajući identificirati žrtve, piše AFP.

Prvi put od maja ove godine, kada su u školi u Britanskoj Kolumbiji otkriveni posmrtni ostaci više od 200 djece, premijer Justin Trudeau posjetit će u ponedjeljak zajednicu Tk'emlups te Secwepemc.

- Stare rane su ponovo otvorene posljednjih nekoliko mjeseci - rekla je za AFP načelnica zajednice, Rosanne Casimir.

Otkriće grobova došlo je kao historijska i potresna potvrda autohtonim zajednicama u kanadi, koji su godinama svjedočili o hiljadama djece koja su nestala dok su boravila u internatima.

U posljednjih nekoliko mjeseci, više od 1.000 neoznačenih grobova pronađeno je u blizini bivših katoličkih rezidencijalnih škola za 'indijansku djecu', što je put ka rasvjetljavanju mračnog poglavlja kanadske historije i njene politike prisilne asimilacije pripadnika Prvih naroda.

Ukupno oko 150.000 indijanske, metiske i inuitske djece bilo je upisano u katoličke škole od kasnih 1800-ih do 1990-ih godina u 139 rezidencijalnih škola širom Kanade, provodeći mjesece ili godine izolovani od svojih porodica, jezika i kulture. Hiljade njih se nikada nije vratilo svojim kućama.

Komisija za istinu i pomirenje zaključila je 2015. godine da je ova politika kanadske vlade bila čin „kulturni genocida".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kanada i Sjedinjene Države saglasni oko zaplijene ruske zamrznute imovine

Kanada razmatra uvođenje sankcija 'ekstremističkim' doseljenicima na Zapadnoj obali

Trudeau osudio nasilne incidente u jevrejskim školama u Montrealu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo