Svijet     | 18.10.2021. 08:47 |

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u posjeti Gruziji, Ukrajini i Rumuniji

FENA Internet

TBILISI, 18. oktobra (FENA) – Američki ministar odbrane Lloyd Austin doputovao je u Gruziju u ponedjeljak, u sklopu svoje posjete  trima američkim saveznicama u regiji Crnog mora, s namjerom da uputi poruku podrške u njihovoj borbi protiv prijetnji iz Rusije.

Prvi čelnik Pentagona će nastojati da obnovi program vojne obuke i demonstrira američku predanost Tbilisiju, koji godinama nastoji da postane punopravni član NATO-a.

- Mi uvjeravamo i jačamo zemlje koje su na prvoj liniji fronta protiv ruske agresije - izjavio je visoki američki vojni zvančnik uoči Austinove posjete Gruziji.

Ruski vojnici razmješteni su u dvije gruzijske odcijepljene regije, Abhaziji i Južnoj Osetiji, i Moskva se protivi svakom potezu ka unapređenju statusa Gruzije od partnerske države do punopravne članice NATO-a.

Sjedinjene Države godinama vode programe obuke gruzijske vojske i fokusirane su na razvoj vojne saradnje NATO-a s Gruzijom, dok aktuelni program obuke ističe u decembru.

Na sastancima s premijerom Irakli Garibašvilijem i ministrom odbrane Juanšerom Burčuladzeom, Austin će također izraziti zahvalnost zbog gruzijskog doprinosa dvodecenijskom ratu u Afganistanu, saopćili su američki zvaničnici.

Više od 20.000 gruzijskih vojnika učestvovalo je u koaliciji pod američkim vodstvom od 2004. do ove godine, a 32 vojnika su poginuli u sukobu.

Iz Tbilisija, Austin će otputovati u druge dvije savezničke zemlje u bazenu Crnog mora, Ukrajinu i Rumuniju, s istom porukom podrške njihovim naporima na suprotstavljanju Rusiji.

Pentagon smatra tu regiju potencijalnim žarištem, posebno otkako je Rusija anektirala Krimski poluotok od Ukrajine, koja je poput Gruzije partnerska država NATO-u, prenosi AFP.

Posljednja posjeta američkog ministra odbrane Gruziji bila je 2014. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

OSCE - Studijska posjeta Gruziji omogućila bolje razumijevanje izbornog procesa

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom