Bosna i Hercegovina     | 16.10.2021. 10:55 |

Međunarodni predmet Tužiteljstva BiH - Velika zapljena heroina u Hrvatskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Na lokacijama u Dalmaciji i Istri, zaplijenjeno je oko 15 kilograma opojne droge heroin i kilogram amfetamina, koja ne ilegalnom narko-tržištu dostiže cijenu  višu od pola miliona KM. Zaplijenjena je i veća količina eura.

Aktivnosti su provedene u okviru međunarodne operacije koju sa partnerskim institucijama iz Hrvatske i Njemačke vodi Tužiteljstvo BiH, protiv osoba koje se sumnjiče za međunarodno krijumčarenje velike količine teških opojnih droga (heroin), te pranje novca i ulaganje u kupnje vikendica i nekretnina u BiH i regionu.

Provedene aktivnosti nastavak su rada na predmetu međunarodne suradnje protiv osumnjičenog državljanina BiH, koji je pod istragom duži vremenski period, a osumnjičen je da je u više navrata počinio krijumčarenje većih količina opojne droge heroin iz BiH prema Hrvatskoj i dalje prema zemljama EU, a koji je lišen slobode 13. oktobra na području Hrvatske, gdje je zadokumentirano počinjenje kaznenog djela, a na području BiH izvršen je pretres osobe blisko povezane sa osumnjičenim.

Nadalje, u okviru financijske istrage, vrše se pretresi i evidentiranje tokova novca, za koji se sumnja da je korišten za kupnju više vikendica i nekretnina na području BiH i susjednih zemalja.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija i agencija Republike Hrvatske i SR Njemačke, sa ciljem razbijanja lanca krijumčarenja velikih količina teških opojnih droga, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv državljanina Litvanije zbog krijumčarenja migranata

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

Provedena akcija 'Paravan' u borbi pritiv organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa droge

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'