Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 16:34 |

Vlada i sindikat - Isplata regresa za 8.000 zaposlenih

FENA Saopćenje

ZENICA, 15.oktobra (FENA) - Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) dogovorili su da će regres za oko 8.000 zaposlenih u obrazovanju, policiji, pravosuđu i javnoj upravi tog kantona, biti isplaćen 3. novembra u visini 50 posto prosječne plaće u Federaciji BiH, što prema posljednjem podatku Federalnog zavoda za statistiku iznosi oko 500 KM.

-Isplatom regresa Vlada ZDK će ispuniti i svoju posljednju obavezu koju je preuzela potpisivanjem kolektivnih ugovora i pokazati da je respektabilan socijalni partner s kojim kada bilo šta potpišete to bude do kraja implementirano - rekao je predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović.

Naglasio je da je socijalni dijalog na zavidnom nivou i primjer za sve vlade u BiH te da se vodi na principima ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i povjerenja, saopćeno je iz press službe ZDK-a.

Premijer po ovlaštenju i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić rekao je da će Vlada za isplatu regresa izdvojiti četiri miliona KM. 

Najavio je da će uskoro započeti pregovori oko utvrđivanja parametara novih kolektivnih ugovora za policiju, pravosuđe i javnu upravu, kojima će se unaprijediti materijalni status, što je krajem prošle godine učinjeno novim kolektivnim ugovorima za zaposlene u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.

(FENA) E. F.

ZDK

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'