Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 16:33 |

Prodanović učestvovao u online formatu na zasjedanju PS CEI

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PS CEI) Lazar Prodanović učestvovao je, u online formatu, na zasjedanju PS CEI, koje je danas održano u Herceg Novom.

Učesnici zasjedanja, kojim je okončano crnogorsko predsjedavanje parlamentarnom dimenzijom CEI, vodili su raspravu o temi „Živjeti sa COVID-om 19 - kako stvoriti održiv ekonomski oporavak tokom pandemije“.

Zasjedanje je otvorio predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, koji je u pozdravnom obraćanju podvukao značaj CEI kao regionalne incijative, a posebno parlamentarne dimenzije CEI, za koju je rekao da predstavlja važan segment parlamentarne demokratije u cijeloj Evropi, kao i važnu sponu između država članica Evropske unije i onih koje žele u punopravno članstvo.

Bečić i ostali učesnici u raspravi o centralnoj temi zasjedanja uputili su posebnu zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na požrtvovanosti i nesebičnom zalaganju u spašavanju života i pružanju neophodne zdravstvene zaštite u teškim uslovima za vrijeme pandemije COVID-a 19.

U raspravi je istaknuto kako pandemija predstavlja globalan problem, koji zahtijeva uspostavljanje većeg stepena globalne i regionalne saradnje. Upozoreno je da je i svijetu i regionu potrebna solidarnost, ali i snažnije ekonomsko povezivanje, kao odgovor kako na pandemiju tako i na sve ozbiljniju ekonomsku krizu čije će se posljedice, kako je rečeno, tek osjetiti.

Parlamentarci su usvojili i završnu deklaraciju u kojoj su pozvali sve države članice CEI da rade na snažnijem ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju zemalja regiona, kao i da olakšaju kretanje ljudi, roba i kapitala za vrijeme trajanja pandemije COVID-a 19.

Tokom zasjedanja parlamentarci su pozdravili rezultate crnogorskog predsjedavanja CEI, te poželjeli uspjeh Bugarskoj, koja će naredne godine predsjedavati tom regionalnom inicijativom, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'