Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 15:25 |

Dan knjige u porti crkve – 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 15. oktobra (FENA) – Odbor za međureligijsku saradnju Goražde četvrti put u Crkvi Sv. Georgija u Sopotnici organizirao je kulturnu manifestaciju pod nazivom "Dan knjige u porti crkve”.   

Tradicionalnom manifestacijom nastoji se predstaviti značaj unapređenja međureligijskog dijaloga kroz promociju kulture naroda BiH ali i ukazati na značaj postojanja prve bosanskohercegovačke štamparije.

- Imajući u vidu da ove godine obilježavamo 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog, članovi Odbora su odlučili da ovogodišnja manifestacija bude posvećena ovom velikom jubileju, želeći na ovaj način da se predstavi značaj goraždanske štamparije za bosanskohercegovačko društvo – kazao je sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Goražde Tomislav Čarapić.

Prisutne goste pozdravili su član Odbora za međureligijsku saradnju Goražde paroh goraždanski jerej Marko Marković, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždaskog Refik-ef. Čaušević i stručna savjetnica u Međureligijskom vijeću u Bosni i Hercegovini,  Slađana-Sarit Ninković-Lekanić. O Psaltiru goraždanskom govorila je profesorica srpskog jezika i književnosti Milica Mandić iz Novog Goražda.

- Kultura bi danas, više nego ikad prije, trebala biti sastavni dio života svakog čovjeka, a posebno djece. Uzmemo li da "u jeziku stanuje bitak" knjige su izvor i prenosilac znanja, bez znanja nema dijaloga, a bez dijaloga nema mira. Knjige značajno utiču na formiranje stavova i vrijednosti kod vjernika i svih drugih ljudi, te su kao takve veoma važne i za procese upoznavanja, a shodno tome i poštovanja vrijednosti drugog, te za izgradnju trajnog mira i kvalitetnog života pripadnika različitih vjerskih i etničkih grupa – istaknuto je ovom prilikom.

Na manifestaciji Dana knjige upriličena je i izložba radova sa 22 grafike, koje je uradilo 11 grafičara, nastale na Drugom saboru grafičara "Teodor Ljubavić" u Donjoj Sopotnici, organizovanom u sklopu оvоgodišnjeg programa obilježavanja jubileja 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog.

Odbor za međureligijsku saradnju Goražde već niz godina provodi projekte koji za cilj imaju unapređenje međureligijskog dijaloga, izgradnju mira na ovim prostorima, upoznavanje religija i vjerskih običaja,  sve u cilju bolje zajedničke budućnosti. Brošuru o desetogodišnjem radu OMS Goražde predstavila je profesorica Azra Bajrović.

Ovogodišnji "Dan knjige u porti crkve – 500 godina od štampanja Psaltira goraždanskog", pripremljen je u zajedničkoj saradnji OMS Goražde, MRV BiH, CRS, Vlade BPK Goražde i općine Novo Goražde.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Srbija danas, nizom manifestacija, obilježava Dan državnosti

Nizom događaja u Goraždu obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo