Magazin     | 15.10.2021. 18:42 |

Hor Sejfullah predstavio kasidu 'Svjetlo nad svjetlima'

FENA Nina Maslo

KONJIC, 15. oktobra (FENA) - U povodu 12. Rebiul-evvela, dana rođenja posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s., Hor "Sejfullah" iz Konjica premijerno je predstavio kasidu "Nurun Ala Nur"/Svjetlo nad svjetlima.

- Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli u ovim teškim pandemijskim vremenima realizirati i muzički aranžman i video, a pomogli su nam naši prijatelji i moram priznati da smo posebice zadovoljni jer je riječ o domaćoj produkciji, uglavnom umjetnicima iz našeg grada - kazao je glasnogovornik KUD-a i Hora Sejfullah Benjamin Mušinović.

Izrazio je i zahvalnost svim prijateljima koji su pomogli da ova kasida doživi svoju premijeru.

- Želimo kao ansambl i hor istaknuti zahvalnost našim prijateljima - za kameru i scenografiju Edisu Maciću i Goranu Džini, profesorima arapskog jezika Atifu Mušinoviću i Nurki Karamanu koji su ovaj tekst preveli na bosanski jezik, te Adisu Salihoviću koji je, kada je dobio tu verziju na bosanskom jeziku pokušao da je poetizuje i u toj formi, u poetizovanom izričaju, preveo je i na engleski, tako da će kroz spot javnost imati priliku vidjeti titlove ovog originalnog arapskog teksta i na bosanskom i na engleskom jeziku - kazao je Mušinović.

Spot su snimali na Velikoj sceni Narodnog univerziteta te iskoristili domaće kapacitete, a potrudili su se, kako kaže, da uz neku 'francusku šansonjersku melodramsku harmoniju' oblikuju i ovu kasidu. 

- Drago nam je da smo iskoristili sve kapacitete našeg studija, Hora Sejfullah gdje su muzički aranžman, uz harmoniku i snimanje instrumenata i glasova, uobličili Adnan Lapo, Suad Gagula, Elmin Sultanić te Muamer Ćukle.

- Sejfullah će nadam se imati priliku da, kroz nastupe koji se sve više otvaraju i na manifestacijama koje konačno kreću u BiH, predstavi onako uživo kroz svoje koncerte i ovu novu kasidu - poručio je Mušinović te naveo kako se ona može poslušati na https://www.youtube.com/watch?v=7xTYnO5m5-g

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Pedstavljanje projekta izgradnje sportskih terena u kampusu Univerziteta Džemala Bijedića

U Europskom parlamentu predstavljanje nematerijalne i materijalne baštine RH i BiH

Predstavljena antologija hrvatske antiratne poezije Cvrčci u trubi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom