Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 12:55 |

"Medica" Zenica obilježila Međunarodni dan žena iz ruralnih sredina

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 15. oktobra (FENA) - Prodajnom izložbom umjetničkih radova, rukotvorina te gotovih proizvoda od mlijeka, voća i povrća, Udruženje "Medica" Zenica sa neformalnom mrežom žena i Inicijativom žena Zajedno tradicionalno je obilježilo 15. oktobar - Međunarodni dana žena iz ruralnih sredina.

Žene iz nekoliko udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona prezentirale su danas svoje proizvode, čijom prodajom osiguravaju novčana sredstva za život vlastitih porodica te tako poboljšavaju i vlastiti položaj u društvu.

Kako se 17. oktobra obilježava i Međunarodni dan siromaštva, napominje direktorica "Medice" dr. Sabiha Husić, jako je važno da se tokom ovog mjeseca "govori više o ženama i kapacitetima u ruralnim sredinama". Žene su, smatra, nekako zapostavljene, iako su 1995. godine u Pekingu, spomenute i na konferenciji Ujedinjenih nacija.

- Tom je prilikom istaknuto da se mora dati više prostora, više kapaciteta za žene u ruralnim sredinama. Mi znamo koji su to resursi i šta sve žene čine u ruralnim sredinama, u smislu vođenja domaćinstva, ali i njihova sposobnost da se bave i raznim dodatnim aktivnostima.

Njihove aktivnosti, zasigurno, mogu doprinijeti razvoju jednog sela, ruralne sredine, ali nema dovoljno sluha za te aktivnosti od onih koji bi trebali više da misle i, naravno, odvoje više resursa za žene u ruralnim sredinama - podvukla je Husić.

Današnja manifestacija, dodaje Husić, koju su organizovale u sklopu projekta “Podrška ženama u ruralnim sredinama”, u smislu ekonomskog osnaživanja i jače participacije u samom društvu, prilika je da žene iz ruralnih područja prezentiraju svoje proizvode.

- Ove proizvode nude na prodaju našim građanima i građankama; da ih kupimo i, na taj način, podržimo žene. “Medica” danas ponovo predstavlja lokalne zajednice, odnosno ruralne sredine koje je i ove godine podržala kroz svoj projekat - kako kroz edukaciju i osnaživanja, tako i kroz finansijsku potporu - ističe Husić.  

Predstavnica Udruženja žena “Krivaja-Iskra” iz Zavidovića Mubera Keserović ističe kako članice tog udruženja proizvode razne proizvode od voća i povrća, ali i šiju, pletu, heklaju…

- Trenutno imamo 20 članica, od kojih je 17 aktivnih, a tri su članice pasivne. Proizvode koje napravimo prezentiramo preko naše web-stranice, a imamo i svoje kupce.

Recimo, nema problema da prodamo ajvar. Posteljine i pletene predmete prodajemo i na sajmovima ili preko naše stranice. Uglavnom, sve se proda - kaže.

Cijena za rukotvorine i proizvode iz kućne radinosti, napominje, “nije baš zadovoljavajuća”, s obzirom na uloženi trud i materijale.

- Uvijek može biti bolje. Ali, evo, mi se ipak trudimo da radimo. Znate kako je - ručni rad nije još uvijek cijenjen na tržištu u našoj Bosni i Hercegovini. Ali, mi nećemo odustati. Naše žene pletu čarape, odjevne predmete… Naravno da bismo voljeli da je i cijena veća - kaže Keserović.

Kantonalna zastupnica iz Visokog u Skupštini ZDK i članica Inicijative “Zahtijevamo” Meldina Ugarak istakla je kako su danas pokušali “skrenuti pažnju na važnost ovih žena za naše društvo".

- Žene sa ruralnog područja, zaista, svakodnevno doprinose našoj zajednici - na razne načine. Mislim da im do sada nije data i podrška koja bi trebala da se predvidi kroz osnovne finansijske izvore pa ćemo, nakon današnje manifestacije, mi podnijeti i određene inicijative prema svim nivoima vlasti - najavila je Ugarak.

Ona smatra da se kroz budžete trebaju osigurati sredstva i za podršku “samopoduzetničkih aktivnosti žena iz ruralnih sredina”.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana