Svijet     | 15.10.2021. 12:33 |

Mediji: Rijad i Teheran na putu ka pomirenju?

FENA Internet

RIJAD/TEHERAN, 15. oktobra (FENA) - Saudijska Arabija i Iran navodno su na putu ka pomirenju, nakon višegodišnjih napetosti, navode bliskoistočni mediji i dodaju kako je Irak u proteklom periodu bio domaćin sastanaka zvaničnika dvije države te kako se očekuje da će uskoro doći i do zvanične objave sporazuma o normalizaciji odnosa.

Mohammad Marandi, šef odjela za američke studije na Univerzitetu Teheran, kazao je za Media Line kako smatra da Iran ne vidi Saudijsku Arabiju kao protivnika, već samo kao dio zapadnog bloka.

“Iranov rival su Sjedinjene Američke Države, a jedini problem sa Saudijskom Arabijom koji ima je rat u Jemenu“, istakao je on, prenosi Jerusalem Post.

List podsjeća kako Rijad predvodi vojnu alijansu koja stoji iza međunarodno priznate Vlade Jemena u okršaju s pobunjeničkim pokretom Huti.

Saudijci optužuju Irance da pobunjenicima šalju oružje, no Teheran to negira i tvrdi kako samo daje političku podršku Hutima.

“Iz perspektive Irana, Saudijci trebaju okončati rat u Jemenu – genocid u Jemenu – i prihvatiti realnost u toj državi“, dodaje Marandi.

Saudijska Arabija, sa sunitskom većinom, prekinula je veze s Iranom (većina šiiti) nakon 2016. godine i napada ljutitih demonstranata na saudijske diplomatske misije u Islamskoj Republici, a nakon što je kraljevstvo smaknulo istaknutog šiitskog imama.

Saudijki princ prijestolonasljednik i de facto vladar države Mohammed bin Salman jedan je od najglasnijih kritičara Irana, ali su njegovi istupi ublaženi u posljednje vrijeme.

Ranije ove godine je naveo kako njegova vlada želi “dobre odnose“ s Teheranom i kako “radi s partnerima u regiji kako bi se riješili sporovi s Iranom“.

Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan je potvrdio kako je četvrta runda razgovora održana u septembru i izrazio nadu kako bi oni mogli “napraviti temelj“ na kojem bi se riješili sporovi dvije države.

Njegov iranski kolega Hossein Amir-Abdollahian je istakao kako su razgovori “na pravom putu“, ali i kako je potrebno “još dijaloga“ za postizanje rezultata, prenosi Al Jazeera.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom