Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 12:45 |

Otvorena prva sesija Ekološke pravne klinike za studente

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Udruženje ‘’Resursni Aarhus centar u BiH’’, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, uspješno je održao otvaranje i prve sesije Ekološke pravne klinike za studente pravnih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru.

Studentima se na otvaranju u Istočnom Sarajevu obratila šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, abasadorica Kathleen Kavalec, kao i izvršna direktorica Aarhus centra Sarajevo, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dok se studentima na otvaranju u Mostaru obratio Yannis Piliouris, šef terenskog ureda Mostar Misije OSCE-a, dekanesa i asistentica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, profesorica Pravnog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić, kao i izvršna direktorica Aarhus centra u BiH.

Za razliku od ekoloških pravnih klinika koje su ranije implementirane samo na pravnim fakultetima Univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, ovogodišnji program proširen je i na pravne fakultete sa sjedištem u Mostaru, te je data prilika da 20 studenata Univerziteta Džemal Bijedić i Sveučilišta u Mostaru u sklopu pravne klinike steknu teorijsku i praktičnu obuku u oblasti zaštite okoliša.

Tokom prvih sesija, studentima su predavanje održali, pravnik u WWF Adriji Đorđe Stefanović, pravna savjetnica u Aarhus centru Nina Kreševljaković i izvršna direktorica Aarhus centra Emina Veljović.

Dok je Đorđe Stefanović studentima teorijski izložio historijski pregled razvoja ekološkog prava, kao i međunarodni i nacionalni ekološki pravni okvir, praktični dio održao je Aarhus centar u BiH gdje su studenti u okviru rada u grupama, kroz studije slučajeva imali priliku samostalno pripremati zahjteve za pristup informacijama i žalbe zbog šutnje administracije.

Ovogodišnji program ekološke pravne klinike pohađa ukupno 40 studenata sa četiri pravna fakulteta iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara, u okviru koga je planirano održavanje ukupno četiri sesije, svaka u trajanju od dva dana, jedan za teorijsko predavanje, a drugi za praktičan rad studenata, saopćeno je iz Aarhus centra.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

UNSA - Potpisani ugovori o praksi i istraživanju za studente medicinske grupacije i PMF-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo