Regija     | 15.10.2021. 09:26 |

Lagumdžija govorio o jačanju mira i saradnje na 'Samitu Zapadni Balkan'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Na poziv Londonskog Ekonomista (The Economist) Zlatko Lagumdžja učestvuje na skupu pod nazivom “Samit Zapadni Balkan 2021” koji se održava u Skoplju.

Skup je posvećen prioritetima Sjeverne Makedonije i regiona u cjelini na jačanju saradnje i stabilnosti kao uslova za ubrzanje integracija zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a Lagumdžija je pozvan da bude uvodničar na panelu pod nazivom “Jačanje mira i saradnje jugoistočne Evrope u neizvjesnom globalnom okruženju”.

Govoreći o principima i politikama euroatlantskih i regionalnih aktera zasnovanim na “3P Papiru” Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi Internacionalnog Centra (NGIC) i Nacionalnog Komiteta za Američku spoljnu politiku  (NCAFP),  Lagumdžija je ukazao na nekoliko ključnih elemenata bez kojih se ne može govoriti o miru i stabilnosti a naročito ne o daljem jačanju evroatlantskih integracija i ekonomskom oporavku zemalja regiona.

Podrška civilnom društvu, s ljudskim pravima u centru svih politika, uz odlučan obračun s politički njegovanom korupcijom kaže da moraju biti preduslov svih reformi i jačanja demokratskih institucija.

Progres se, kako je istakao, može mjeriti samo ozbiljnim kažnjavanjem i otporom idejama i akterima koji promoviraju mijenjanja granica, negiranje genocida i svaki vid etničkog ili vjerskog radikalizma.

Zbog toga se, smatra, moraju intenzivirati Evropski i Američki mehanizmi sankcija protiv svih koji podrivaju mirovne sporazume, narušavaju ljudska prava i nastoje institucionalno uvesti segregaciju ljudi po različitim identitetima uključujući i prijetnje daljim podjelama i secesijom.

- Građani širom regiona su svojevrsni taoci korupcije i organizovanih kriminalnih korporacija s političkom podrškom, s pravosuđem koje se u značajnoj mjeri i djelovima regiona nalazi na najnižem nivou od početka evropskih reformi. Upravo iz tih razloga potrebno je da EU što prije implementira odluke i regulative Savjeta EU o uspostavi Globalnog režima sankcija za narušavanje ljudskih prava Evropske unije. Sankcije prema liderima koji svojim ponašanjem podrivaju mir i ugrožavaju ljudska prava nije samo svojevrstan test partnerstva EU i SAD u regionu već je i  jasan znak spremnosti euroatlantskih partnera da budu ozbiljno tretirani na globalnoj geopolitičkoj sceni - rekao je Lagumdžija. 

Pored navedenog, u svom izlaganju, je posebnu pažnju posvetio potrebi za uključivanje regiona u Evropski Zeleni dogovor kako bi se zaustavio odliv mladih ljudi, ekonomska besperspektivnost i stvaranje još većeg jaza između zapadnog Balkana i EU.

- Uslov za to je objedinjavane progresivnih snaga u regionu koje su spremne da promjene postojeći vladajući narativ sukoba, nacionalizma, populizma i segregacije sa hrabrošću i znanjem posvećenim  izgradnji novog narativa saradnje, ljudskih prava, obrazovanja i izgradnje država i društva zajedničkih vrijednosti u svih 6 država regiona - naveo je Lagumdžija. 

Ekonomist je na ovom skupu okupio lidere i prominentna aktere iz Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore, Kosova, Srbije, Evropske unije i SAD, kako bi u otvorenom dijalogu došli do prijedloga vezanih za temu kojoj je konferencija posvećena, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Plenković: Borit ćemo se da BiH sustinge susjede u europskim integracijama

Von Der Leyen: EU otvara vrata jedinstvenog tržišta zapadnom Balkanu, ali su nužne reforme

Lagumdžija posjetio reisu-l-ulemu Kavazovića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'