Bosna i Hercegovina     | 15.10.2021. 07:57 |

IGK: Postupanje Cvijanović protivno Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednice bh. entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović zbog, kako se navodi u saopćenju ove organizacije, kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poretka BiH te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnig pravnog subjektiviteta BiH.

Kako se navodi u saopćenju IGK-a, Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik i kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

-Izmjene Krivičnog zakona BiH važe na cijeloj teritoriji BiH, a entitetski ukazi ne mogu osporiti odredbe tog zakona - poručuju iz IGK-a te ocjenjuju da je postupanje Cvijanović protivno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu te tako i po Krivičnom zakonu kažnjivo.

Po međunarodnom pravu, navode iz IGK-a, entitet nije nadležan za donošenje takvih akata i u konkretnom slučaju, ne može proizvesti bilo kakav pravni efekat.

 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Cvijanović i Fajon o daljim koracima u pregovaračkom procesu BiH sa EU

Cvijanović - Roswall: Nastaviti reformske procese u BiH

Cvijanović: Iinstrumente realpolitike zamijeniti pregovaračkim procesom i diplomatskim sredstvimaa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo