Bosna i Hercegovina     | 14.10.2021. 18:12 |

Federalna uprava policije intenzivira rad u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. oktobra (FENA) - Federalnoj upravi policije danas je zvanično predat na korištenje prostor u zgradi Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, koji će se ubuduće koristiti za provođenje istražnih radnji na dokumentovanju krivičnih djela u nadležnosti ove uprave.

Angažman Federalne uprave policije na području tog kantona i do sada je bio zastupljen u segmentu borbe protiv najozbiljnijih vidova kriminala a, kako je istaknuto ovom prilikom, obezbjeđenjem prostorija stvorit će se pretpostavke za efikasniji i bolji rad.

Prilikom primopredaje prostorija, riječi zahvalnosti na povjerenju premijerki BPK Goražde i ministru za unutrašnje poslove BPK Goražde, Aidi Obući i Erminu Mandžu uputio je zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, ističući da će Federalna uprava u narednom periodu imati mogućnost da u punom kapacitetu doprinosi sigurnosti ovog kantona, na način da se svi oni koji je ugrožavaju, nađu u rukama pravde.

- Naš osnovni cilj je da se građani na cijelom prostoru FBiH osjećaju sigurno i da prepoznaju ovu upravu policije kao nekoga ko je spreman da se bori u svom punom kapacitetu protiv različitih sigurnosnih prijetnji. Iako je BPK Goražde mirno i sigurno područje, ono nije amnestirano od različitih vidova kriminala koji je infiltiran u sve segmente ovog društva, te je namjera Federalne uprave policije da intezivira aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi ovaj kanton i dalje bio siguran grad budućnosti i mogućnosti mladih ljudi sa Drine - istakao je Korman.

Dodao je da je Federalna uprava policije prepoznala potrebu za fizičkim prisusutvom svojih istražitelja na području BPK Goražde, posebno iz razloga što je ovaj Kanton po svojoj geografskoj strukturi smješten blizu entitetskih granica što, kako je kazao, u velikoj mjeri pogoduje za različite kriminalne aktivnosti pojedinaca i organizovanih kriminalnih grupa s područja oba entiteta.

- Od značaja je da se sigurnosne mjere podignu na što veći nivo, jer je primarni cilj ove policijske agencije sigurnost svih građana. Na ovaj način će se intezivirati aktivnosti u borbi protiv kriminala na ovom području, a posebno će se usmjeriti na što efikasniji i sveobuhvatniji pristup problematici dokumentovanja i procesuiranja predmeta ratnih zločina, na temelju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina – kazao je Korman.

Po riječima premijerke BPK Goražde Aide Obuća, implementacijom Strategije predviđeni su mehanizmi koji će unaprijediti procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima u BiH kroz odgovarajuću raspodjelu predmeta ratnih zločina između pravosuđa na nivou BiH i entiteta, Brčko Distrikta BiH i kantona, te će se na taj način obezbijediti i efikasnije procesuiranje najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina.

- Činjenica je da su brojna odgovorna lica još uvijek slobodna i nekažnjena za počinjene ratne zločine, što potkrijepljuje podatak da postoji veliki broj neriješenih predmeta, naročito kada je u pitanju ova regija. U cilju postizanja većeg stepena sigurnosti, smatramo da će Federalna uprava policije dio svojih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa usmjeriti na borbu protiv kriminala na ovom području s akcentom na predmete ratnih zločina, jer sigurno okruženje je najvažnije za građane i drušvo u cjelini - naglasila je premijerka BPK Goražde.

Kako je istaknuto danas, jedan od prioriteta FUP-a je jačanje saradnje s Ministarstvom unutrašnjih poslova BPK Goražde kroz zajedničke aktivnosti u borbi protiv kriminala, u smislu eventualnog formiranja mješovitih timova u cilju provođenja zajedničkih koordiniranih istraga i operativno-taktičkih mjera i radnji.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

FUP - Munjić učestvovao na radionici o jačanju javnih prostora u okviru projekta Evropske unije

Dvije osobe lišene slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnog djela 'prevara u privrednom poslovanju'

Šefovi Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe droga u FBiH održali sastanak u Sarajevu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije