Svijet     | 14.10.2021. 17:08 |

Rusija bilježi najvišu brojku zaraženih i preminulih od koronavirusa

FENA Internet

MOSKVA, 14. oktobra (FENA) – Rusija je u četvrtak zabilježila najviše dnevne cifre zaraženih i preminulih od koronavirusa od početka pandemije, u rapidno rastućim brojkama koje su teško opteretile sistem zdravstvene zaštite u toj zemlji.

Radna grupa ruske vlade za borbu protiv koronavirusa javila je o 31,299 novih potvrđenih slučajeva zaraze i o 986 preminulih u proteklih 24 sata.

Rusija je u više navrata bilježila rekordne cifre preminulih tokom proteklih nekoliko sedmica, dok je broj zaraženih buknuo zahvaljujući sporom tempu vakcinacije i nedovoljnom provođenju mjera zaštite protiv koronavirusa.

Premijer Mihail Mišustin saopćio je u utorak da je oko 43 miliona Rusa, ili samo oko 29 posto od skoro 146 miliona ruskih građana, potpuno vakcinisano.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglasio je potrebu ubrzanja tempa vakcinacije, ali je također upozorio protiv prisiljavanja ljudi da se vakcinišu.

Uprkos rastučim brojkama zaraženih i preminulih, Kremlj je odbacio novi nacionalni lockdown poput onoga tokom prvih mjeseci pandemije, koji je teško ugrozio ekonomiju i naškodio Putinovoj poularnosti, ukazujući na nadležnost za uvođenje restrikcija na regionalne vlasti, prenosi AP.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana