Svijet     | 14.10.2021. 15:49 |

Posrednik Evropske unije u posjeti Teheranu

FENA Internet

TEHERAN, 14. oktobra (FENA) – Posrednik Evropske unije (EU) zadužen za koordiniranje razgovora o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma Enrique Mora sastao se sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagherijem u Teheranu u četvrtak, saopćilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Razgovori su uslijedili dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken upozorio na “druge opcije” ukoliko diplomatija zataji, dok je njegov izraelski kolega Yair Lapid naglasio da je jevrejska država zadržala pravo na upotrebu sile.

Nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojim se Iranu nudi ublažavanje sankcija u zamjenu za ukidanje nekih aspekata nuklernog programa, teško je ugrožen od 2018. kada je ondašnji američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz sporazuma.

Trump je ponovo uveo pogubne sankcije dok je Iran, koji insistira da je njegov nuklearni program isključivo namijenjen u civilne svrhe, postepeno odustajao od svojih obaveza.

Posjeta Mora Teheranu dolazi u vrijeme rastućeg pritiska zemalja članica EU kao i Sjedinjenih Država na brzi nastavak razgovora o američkom povratku u sporazum.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je Morina posjeta “nastavak konsultacija između dviju strana o pitanjima od zajedničkog interesa, posebno o odnosima Irana i EU, Afganistana i nuklearog sporazuma”, prenosi AFP.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana