Svijet     | 14.10.2021. 15:29 |

Navaljni i žene Afganistana finalisti za nagradu Saharov

FENA Internet

BRISEL, 14. oktobra (FENA) - Zatvoreni ruski političar Aleksej Navaljni, grupa Afganistanki kao i zatvoreni bolivijski opozicionar našli su se kao tri finalna kandidata za najvišu nagradu za ljudska prava Evropskog parlamenta.

Najavu finalista za ovogodišnju nagradu Saharov za slobodu misli objavio je u četvrtak u Briselu David McAllister, predsjedavajući Komiteta za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

McAllister je rekao da je nominacija za 12 Afganistanki “snažan signal podrške za čuvanje prava žena i osnovnih prava kao i podrške onima koji ih brane, ne samo u Afganistanu već i širom svijeta”, javlja Radio Slobodna Evropa. 

Nominacija Navaljnog, rekao je McAllister, prepoznaje i podvlači napore hrabrog pojedinca da se bori za vladavinu demokratije, vladavinu prava, građanske slobode i borbu protiv korupcije.

Ovogodišnji dobitnik će biti objavljen 21. oktobra.

Nagrada Saharov od 50.000 eura novčane nagrade, prepoznaje aktiviste za ljudska prava i disidente širom svijeta, a dodjeljuje se jednom godišnje u znak sjećanja na sovjetskog naučnika i disidenta Andreja Saharova.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Evropski parlament poziva na 'trenutni i trajni' prekid vatre u Gazi

Evropski parlament odobrio značajan zakon o umjetnoj inteligenciji

Evropski poslanici 'duboko zabrinuti' planiranim izmjenama slovačkog krivičnog zakona

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom